Melyik videót nézték meg egymilliárdszor három hónap alatt?

Az online zenehallgatás szárnyal, de melyik lehet az a dal, ami "minden hetedik embert" érdekelt?

A zenei toplisták világát alaposan felforgatta a YouTube és a többi internetes megosztási felület, hiszen érkezésükkel a rádiós lejátszási listák mellé bekerült a hallgatók érdeklődését direkt módon tükröző mérési metodika, ami reálisabb képet ad a közönség zenehallgatási szokásairól. Ebben az esetben sem beszélhetünk azonban teljesen független adatokról, mivel a médiafelületek, hirdetések és reklámok, illetőleg a híres emberek megosztásai tették sztárrá többek között a Psy művésznéven futó dél-koreai zenészt is, aki a Gangnam Style című számával robbant be a köztudatba, köszönhetően például Robbie Williams, illetve Nelly Furtado megosztásainak.

Hirdetés

Ahogy arról az IT café is rendszeresen beszámol, a rekordok sorra dőlnek, manapság már nem ritka egy-egy feltöltött videó esetében a napi többmilliós nézettség, akár már az első héten. Új rekord lehet azonban születőben, rövid kutatásunk alapján Zayn Pillowtalk című számának két nap alatt elért 19 milliós nézettségére nem nagyon volt példa korábban. Persze a felfutóban lévő alkotások nem egyszer értek már el hasonló, vagy ennél is jobb eredményt, de ehhez általában néhány hétre szükség van.


[+]

A 2015-ös éves toplistáról mi is írtunk, a legnézettebb 10 zenés videó közül kilencedik helyen záró Adele (Hello) szám akkor a kilencedik helyre került annak ellenére, hogy csak ősszel került fel a hölgy YouTube csatornájára. A dalnak komoly médiaháttere is volt, a rádiók a mai napig előszeretettel játsszák naponta többször is, bár a toplisták éléről már lecsúszni látszik.

Megtekintési statisztikák a ChannelMeter adatai alapján
Megtekintési statisztikák a ChannelMeter adatai alapján (forrás: ChannelMeter) [+]

Minden idők legnézettebb zenei videója egyébként Psy Gangnam Style című alkotása, ami idén nyáron ünnepli majd feltöltésének harmadik évfordulóját, eddig 2,5 milliárd megtekintést produkálva, a második helyezett pedig Taylor Swift Blank Space című dala, ami alig múlt egy éves, és már másfél milliárdnál jár.

Adele csatornája egyébként feliratkozói számában a fasorban sincs Justin Bieberhez és Taylor Swifthez képest, mindkét előadónak 18 millió feletti rajongótábora van csak a YouTube-on, kettejük közül a kanadai származású fiatalember vezet nagyjából 140 000 fővel, az elmúlt három hónap megtekintési statisztikái alapján azonban Swift 28,7 százalékkal kevesebb nézőt vonzott, miközben Bieber 147 százalékkal növelte megtekintési számait a korábbi negyedévhez képest. Ebben a teltkarcsú Adele vezet, aki az utóbbi kilencven napban 2195 százalékos bővülést ért el, gyakorlatilag egyetlen videóval. Szerkesztőségünk tagjait megöli a kíváncsiság, olvasóink milyen klipeket néznek a YouTube-on.

Azóta történt

Előzmények