Mélyrepülésben a memóriaárak

Elemzők azt mondják, hogy az elsősorban személyi számítógépekben használt dinamikus memóriák (DRAM) ára a túlkínálat miatt egészen a jövő év derekáig csökkenni fog, csak akkor várható megtorpanás. Az elmúlt egy évben a DRAM-chipek és az ezekből épített memóriamodulok a PC-piac válság utáni élénkülésének köszönhetően jelentősen drágultak, ám az elmúlt hónapokban a vásárlói lendület alábbhagyott, ami az árakat is lejjebb nyomta – derül ki a PC World összefoglalójából. Ezt a trendet erősíti, hogy a gyártók még mindig bővítik a kapacitásaikat, ami egyelőre lejtmeneti pályán tartja az árakat.

Novemberben a 2 GB kapacitású DDR3 modulok átlagára 25 dollárra csökkent, pedig az év első felében 46,50 dolláros szinten is volt – ahhoz képest közel 50 százalékos a visszaesés. Szakértők azt jósolják, hogy az év végére az árszint 20 dollárig is mérséklődhet.

A piac legnagyobb gyártója, a Samsung az idén közel 8 milliárd dollárt szán a DRAM-gyártás fejlesztésére, gyártókapacitásának bővítésére. A dél-koreai vállalat agresszívan igyekszik részesedést szerezni, láthatóan sikerrel: egy negyedév alatt 35,4 százalékról 40,7 százalékra tornászta fel a piacrészét.

A fogyasztók azt várnák, hogy a DRAM-árak csökkenése miatt olcsóbbak lesznek a számítógépek, de ez korántsem biztos. Az Acer például nemrég azt nyilatkozta, hogy az alkatrészárak mérséklődése erősebb konfigurációk építését teszi lehetővé. „A PC-k esetében valószínűleg nem az árak fognak csökkenni, hanem a specifikáció javul majd” – mondta Gianfranco Lanci vezérigazgató egy befektetői konferencián.

Előzmények

  • Drágábbak lesznek a memóriák

    Gyártástechnológiai nehézségek miatt várhatóan hiány lesz a DRAM-chipekből, ami áremelkedést hoz majd.

  • Kétszáz tonnányi hardver

    Szeged határában, a volt szovjet laktanya egyik négyemeletes épületében van Magyarország legnagyobb számítógép-gyűjteménye. Megnéztük – érdemes.