725 millió dollárból zárná le a Cambridge Analytica-ügyet a Meta

Egy amerikai szövetségi bíróság dokumentumai alapján belement a Meta, hogy 725 millió dollárért lezárják a Cambridge Analytica-ügyet.

Amerikai bírósági dokumentumok alapján a Meta beleegyezett, hogy a 2018 óta húzódó Cambridge Analytica-ügyet 725 millió dollárért lezárják. Az ügyben azzal vádolták a Metát, hogy közel 87 millió ember adataihoz adott hozzáférést a külsős cégnek, amely többek között Donald Trump 2016-os kampányán is dolgozott.

A cég a személyes információkat szavazáshoz kapcsolódó célokkal és hozzájárulás nélküli terjesztéshez is felhasználta. Ennek hatására sok kormány értékelte át a magánszférát érintő kérdéseket. A Facebook 2019-ben 5 milliárd dollárt fizetett egy FTC-ügy lezárásáért az USA-ban, majd 100 millió dollárt a helyi tőzsdefelügyeletnek (a felhasználók magánszférája és adataik használata miatt).

A Meta mostani megállapodására egy szövetségi bírónak még rá kell bólintania. A vállalat tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, továbbá közli, hogy megújította a magánszférához való megközelítését.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények