Decentralizált közösségi hálózatot és hatalmas kirúgásokat fontolgat a Meta

Egy decentralizált, szövegalapú közösségi hálózattal borítaná meg a Musk-káoszban lévő Twittert a Meta, amely a jelentések szerint újabb hatalmas kirúgásokra készül.

A múlt hét végén derült ki, hogy a Meta egy új közösségi média-platformot indítana, amellyel a Twittert szorítaná sarokba.

Egy önálló, decentralizált hálózatról van szó, amely szövegalapon működne. A Meta szerint van igény és hely egy olyan helyet létrehozni, ahol a tartalomgyártók és hírességek frissítéseket oszthatnak meg.

Hasonló keretrendszerre építenek, mint a Mastodon, és alapvetően azt a káoszt akarják kihasználni, amit Elon Musk teremtett a Twitternél. A Twitter helyzetét csak súlyosbítják a folyamatos kirúgások és költségcsökkentések, a rohamosan csökkenő reklámbevétel a cégek visszalépései miatt.

Szakértők szerint a Meta azért is lép ilyen irányba, mert a Facebook már nem tudja megszólítani a fiatalokat, a metaverzumba ömlő hatalmas befektetések pedig nem hoznak eredményt, legalábbis rövid távon biztosan nem. Az Instagram pedig egyre nagyobb veszélyben van, mivel sokan elhagyják a TikTokért.

Azt nem tudni, mikor jön az új Meta-hálózat, amit sok kritika ért már most: egyesek szerint a Meta csak felvásárolni tud, feltalálni nem, a Twitter másolása pedig védekező lépés, de legalább gyorsan hozhat pénzt. A metaverzumból még az elemzők sem számítanak különösebb bevételekre 2030-ig.

Kirúgások, megint

A költségcsökkentés persze a Metánál is terítéken marad. A big tech cégek újra és újra dolgozók tömegeit építik le, a Meta a dolgozók 13 százalékát már elküldte tavaly. A Wall Street Journal szerint most egy hasonló léptékű leépítés jöhet, sőt, a következő hónapokban több ilyenre is számíthatunk akár.

4 hónapja 11 ezer dolgozót rúgott ki a Meta, most állítólag az első big tech cég lesz, amely másodszorra is tömeges leépítést eszközöl. Az első kört már a héten bejelenthetik, főleg azokat érinti majd a dolog, akik nem mérnökök. Egyes projekteket és csapatokat is bezárnak, ennek részleteire is hamarosan fény derül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények