A Meta is fejest ugrik a generatív AI világába

Új nyelvi modellel fűti tovább a tech óriások nagy harcát a Meta, és fejest ugrik a generatív AI világába.

A következő időkben várhatóan a generatív mesterséges intelligencia marad a nagy divat, a nagy tech cégek egymással versenyezve építenék ezt be mindenféle termékükbe, a befektetők lenyűgözésére.

A Meta sem lóg ki a sorból a Microsoft és az OpenAI, a Google és a kínai óriások mögött, nemrég ugyanis kiadott egy új nyelvi modellt, ami egy AI-rendszer alapja.

A LLaMA kutatók, kormányzatok, civil szervezetek és akadémikusok számára is elérhető lesz. Ez is hatalmas szövegmennyiséget elemez, hogy információkat összegezzen és tartalmakat generáljon, kérdéseket válaszoljon meg, emberinek tűnő stílusban.

A cég szerint ennek a modellnek sokkal kevesebb számítási teljesítményre van szüksége, 20 nyelven működik, és nagy lépés a generatív AI irányába – amit beépítenek majd a jövőbeli termékeikbe az elemzők szerint.

A Meta szerint az új megoldásuk túlszárnyalja a riválisokat, konkrétan 13 milliárd paraméterrel a LLaMA jobb, mint a ChatGPT elődjét képező GPT-3. A 65 milliárd paraméteres LLaMA modell felveszi a versenyt a Google Chinchilla70B és PaLM-540B megoldásaival, amik nagyobbak, mint a Bard. A Meta szerint ez a tisztább adatok és architektúrafejlesztések érdeme.

A múltban egyébként több modellt is kiadott már a Meta, az egyik a tudományos cikkeket író és matematikai gondokat megoldó Galactica volt – de gyorsan törölték a demót, mert téves válaszokat adott.

A vállalat bejelentette továbbá, hogy egy felsőszintű csoportot hoz létre, amely a generatív AI-n dolgozik majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények