Kivágtak egy darabot a Metából, Zuckerberg pedig folytatta a kirúgásokat

A brit hatóság döntése miatt végül el kellett adnia a Giphyt a Metának, hatalmas bukás mellett. Zuckerberg pedig a tervezett, 10 ezer fős leépítés újabb fordulójában megint sok dolgozót rúgott ki.

A Shutterstock 53 millió dollárért vásárolja meg a Giphy platformot, miután a tulajdonos Metát annak eladására kényszerítette a brit hatóság, versenyjogi aggályok miatt. A Giphy kényszereladását még tavaly rendelték el, mert féltek, hogy a Meta megtagadná vagy korlátozná a riválisok hozzáférését a szóban forgó platform tartalmaihoz.

2020-ban a Meta még 400 millió dollárért vette meg a Giphyt, és a mostani intézkedés az első volt, amelyben egy hatóság rákényszerített egy amerikai tech óriást egy más felvásárolt cég eladására.

A Giphy a világ legnagyobb animált képgyűjteménye, ezeket a legtöbb közösségi szolgáltatásban használják az emberek. Hivatalos tartalmat tölt fel rá többek között a Disney vagy a Netflix is. A Shutterstock szerint napi szinten 1,7 milliárd felhasználót nyernek így.

Egyre hatékonyabb a Meta, vagyis folytatódnak a kirúgások

Mark Zuckerberg többször jelezte már, hogy az idei a hatékonyság éve a nemrég hatalmas büntetést bezsebelő Metánál, ennek része, hogy 10 ezer dolgozót rúgnak ki egy 3-körös leépítésben. Most eljött a következő kör, így ismét sok ember távozik.

A marketinges, biztonsági, mérnöki, menezsdment, stratégiai, kommunikációs osztályokról egyaránt voltak leépítések. A tartalomdizájn és a felhasználó élménykutatás szintén komolyan érintett területek. Az integritással és magánszférával foglalkozó részlegeknél szintén. Tavaly ősszel egyébként már kirúgtak több mint 11 ezer embert.

A tőzsdén egyébként remekel a Meta, köszönhetően a költségcsökkentéseknek az AI-ra való koncentrálásnak.

Zuckerberg ígér még kisebb elbocsájtásokat ezután is, legkevésbé a szoftvermérnököket érinti a hullám. Az üzleti részlegek átalakítása és a mérnökök, valamint a többi pozíció arányának optimalizálása is folyamatban van. Az írországi munkaerejének 20 százalékát küldte el a Meta a mostani intézkedés részeként. Távozott Indiából két top vezető is.

A nagy leépítéseket azután indították el, hogy a bevételnövekedés folyamatosan csökkent, a reklámpiacon szorult helyzetbe kerültek, a metaverzum pedig dollármilliárdokat nyelt el veszteségként. Azóta a Meta az infrastruktúráját nagy része az AI-fejlesztések támogatására koncentrálja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények