A mexikói jegybank vezetője szerint a bitcoin nem pénz

Alejandro Diaz de Leon, a mexikói jegybank elnöke úgy gondolja, hogy a bitcoin egy termékcsere, nem pedig pénz.

A mexikói jegybank elnöke, Alejandro Diaz de Leon a napokban kijelentette, hogy véleményük szerint a bitcoin sokkal inkább egy termékcsere, mintsem fejlett fiat pénz.

Ezzel egyszerre kijelentette azt is, hogy a bitcoin egy magas kockázatú befektetés, és igen gyenge értékőrző tulajdonsággal bír. A megjegyzéseivel utalt arra is, hogy Mexikó nem követi El Salvador példáját, vagyis nem lesz a bitcoin párhuzamos hivatalos fizetőeszköz az országban.

Az elnök elmondta azt is, hogy a jegybank szerint amikor valaki egy termékért vagy szolgáltatásért bitcoint kap cserébe, akkor szerintük a tranzakció termékcserének felel meg, mert terméket termékre vált az illető, nem pedig terméket igazi pénzre. A jegybank szerint a pénz a fiat pénz, amit a jegybank ad ki, a bitcoin pedig inkább a nemesfémeknek hasonlítható, mintsem a fizetőeszközökhöz.

A jegybank álláspontja szerint ahhoz, hogy a kriptopénz pénznek számítson, megbízható fizetési opciónak kellene lennie, továbbá az értékét is tartania kellene. A kriptopénzek azonban még egyetlen napon belül is óriási kilengéseket mutatnak az árfolyamot tekintve.

A bankelnök azt mondja: az emberek nem akarják, hogy a fizetésük egyik napról a másikra 10 százalékkal többet vagy kevesebbet érjen, a vásárlóerőt tekintve egy ekkora kiszámíthatatlanságot senki sem akar. Ilyen értelemben pedig a kriptopénz szerinte nem jó értékőrző.

Azóta történt

Előzmények