Mi is az az NFC?

Mivel még mindig az elején járunk az M2M (machine to machine) rovat bevezetésének, egyszer-kétszer közzéteszünk alapozónak számító rövid híreket. Ma például az egyik mostanában divatos bűvszóról, az NFC-ről (Near field communication).

Az NFC olyan szabványok összességének a neve, amelyek kis hatótávolságú, kétirányú kommunikációt tesznek lehetővé; jellemzően okostelefonoknál és egyéb hordozható eszközöknél használják csekély mennyiségű adatok mozgatására, vagy nagyobb sebességű vezeték nélküli kapcsolatok (Bluetooth, wifi) felépítésére. Az NFC tényleg csak egy gyűjtőnév, több adatformátumot és protokollt is magában foglal, amelyek rádiófrekvenciás azonosítást (RFID) leíró szabványokra épülnek, ilyen többek között az ISO/IEC 18092 és a FeliCa is. Ezeket a 2004-ben a Nokia, a Sony és a Philips Semiconductors (amit 2006 óta NXP Semiconductorsnak hívnak) létrehozott NFC Forum definiálja, aminek ma már száznál is több cég a tagja, többek között a Google, az Intel, a MasterCard, a Microsoft, a Qualcomm, a Samsung, valamint a Visa.

Az NFC-kapcsolatok nevüknek megfelelően csak nagyon kis hatótávolságnál működnek, ami alatt jellemzően pár centimétert értünk. Előny viszont, hogy egy aktív eszköz (tehát mondjuk egy okostelefon) képes kapcsolódni külön energiaellátást nem igénylő, úgynevezett passzív egységekhez (NFC tag) is, aminek tartalma ezáltal leolvashatóvá válik. A rövid hatótávolság viszont nem jelent teljes biztonságot, megfelelő antennák segítségével az NFC-kommunikáció pár méteres távolságból lehallgatható, a passzív tagek felülmatricázása és átprogramozása pedig egyéb veszélyekkel is fenyeget.

A világ első NFC-képes mobiltelefonja a 2006-ban piacra került Nokia 6131, napjainkban azonban már szinte minden felső-középkategóriás és prémium készülékben található NFC. Az iPhone 6 és 6 Plus megjelenéséig egyedül az Apple nem élt ezzel a lehetőséggel, a szóban forgó készülékekben viszont már megtalálható; igaz, jelenleg kizárólag csak az Apple Pay szolgáltatással használható. Hazánk egyébként élen jár a technológia alkalmazásában, amire jó példa a 2011-ben megalapított Mobil Tárca Egyesület, amelynek célja az NFC technológia hazai elterjedésének és az erre épülő fizetési rendszerek fejlesztésének elősegítése, valamint a kapcsolódó szakmai tevékenység koordinálása. A Mobil Tárca Egyesület alapítói között mindhárom hazai nagy mobilszolgáltató megtalálható.

Azóta történt

Előzmények

  • Július 1-jén indul az országosan egységes mobilparkolás

    A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer a törvényi szabályozást követve biztosítja a parkolási közszolgáltatás és az autópálya-használat országosan egységes rendszeren keresztül történő mobilfizetéses értékesítését.

  • Elindult az OTPay mobilfizetés

    Ezentúl bárki számára elérhető a legújabb mobilfizetési szolgáltatás, amellyel az interneten és a boltokban is lehet okostelefonnal fizetni.