A célegyenesben feladja a 3D XPoint technológiát a Micron

A vállalat nem látja a jövőt az Intellel közösen fejlesztett memóriában, így a birtokolt gyárat is eladják.

Az Intel és a Micron négy és fél éve jelentette be a 3D XPoint memóriát, amelyről az alábbi hírben be is számoltunk. Azóta az Intel nagyon is épít a fejlesztésre, méghozzá az Optane márkanév égisze alatt, de a Micron annyira nem rajongott érte. 2016-ban ugyan elárulták, hogy QuantX néven fognak érkezni a saját megoldásaik, de ezeknek azóta sincs nyoma.

Az X100 nevű nagyvállalati SSD jelenthette volna az áttörés, amiben a Micron a 3D XPoint memóriát tervezett, és ennek a mintáit az előző évben már elkezdték szállítani. Úgy néz ki azonban, hogy végül nem lesz belőle semmi.

A Micron lényegében bejelentette, hogy dobja a 3D XPoint technológiát, és a felszabaduló erőforrásait CXL szabványát támogató megoldások fejlesztésére csoportosítja át. Ezekről nagyon részletesen még nem beszéltek, de a később érkező szerverplatformok memóriakoherens interfészéről van szó, amire megéri fókuszálni.

A vállalat a fenti lépéssel egyetemben a utahi gyárától is megválna, ami jelen pillanatban 3D XPoint memóriákat gyárt. Ez az üzem sajnos nincs teljes egészében kihasználva, így gyakorlatilag nem tud nyereségesen működni, ez pedig hosszabb távon nem fenntartható a Micron számára. A cég arra számít, hogy még ebben az évben talál vevőt a gyárra.

Azóta történt