Kiváló negyedévet zárt a Windows 8-ra készülő Microsoft

Miután a cég tegnap közzétette statisztikáit, kiderült, hogy a Microsoft – főképp a PC-s Windows-eladások nem várt növekedésének köszönhetően – jobb eredményeket ért el a folyó üzleti év harmadik negyedévében, mint azt korábban várták az elemzők.

A mostani adatokat egyébként különösen nagy érdeklődés várta, mivel nagy az izgalom a befektetők körében, hiszen a Windows operációs rendszer mérföldkőnek számító megújulása várható az év végén megjelenő Windows 8-ban, így már folynak a számolgatások és találgatások, hogy a mobil eszközök felfelé ívelésének idején vajon milyen üzleti sikert vagy kudarcot hoz magával az univerzalitás felé kacsingató új rendszer.

Kelendő az asztali Windows

A vállalat árbevétele 17,4 milliárd dollár volt a március végével záródó negyedévben, ez meghaladja az elemzők által várt 17,2 milliárdot, és 6 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ugyanakkor a profit némileg csökkent: a megelőző évben a harmadik negyedévben 5,2 milliárd dollárral számolhattak, idén ez az összeg 5,1 milliárd dollár.

Sokan számítottak arra, hogy a tabletláz miatt – legalábbis a Windows 8 megjelenéséig – a desktopokra szánt Windowsok forgalma visszaesik, ám a kimutatás szerint nem így történt: a Windows és Windows Live üzletág tavalyhoz képest négy százalékkel növelte bevételeit, összesen 4,62 milliárd dollárt hozott a vállalatnak. A növekedés egyik fő oka lehet, hogy igen sokan, főképp a vállalati szektorban, mostanában állnak át a Windows 7-re. A szerverüzletág is jól teljesít, a 4,57 milliárd dolláros bevétel 14 százalékkal magasabb, mint tavaly.

Az Xbox konzol utáni kereslet visszaesése viszont azt okozta, hogy a cég szórakoztatóipari részlege nem teljesített túl jól: az 1,6 milliárd dolláros bevétel 16 százalékkal kevesebb, mint 2011 hasonló időszakában.

A Google-lal versenyezni kívánó online szolgáltatások üzletága továbbra is veszteséges, de idén sokat javítottak: míg tavaly a harmadik negyedévben 776 millió, idén már csak 479 millió dolláros veszteséggel zártak.

Azóta történt

Előzmények