A Microsoft igyekszik elkerülni az európai gigabüntetést

A jelek szerint az Európai Unió versenyügyi hatóságai továbbra is szigorúan lépnek fel a Microsoft ellen a böngészőválasztó ablak ügyében, ugyanakkor az is látható, hogy az amerikai cég igyekszik mindent megtenni, hogy megússza a monopóliumellenes vizsgálatot.

A hírek szerint a Microsoft a múlt héten megkezdte az európai vásárlók számára kialakított böngészőválasztó ablak alkalmazásának integrálását az Windows 8 operációs rendszerbe. Ezt egy szombaton tartott olaszországi konferencián Joaquín Almunia versenyügyi biztos közvetetten meg is erősítette, ugyanis elmondta, hogy személyesen beszél Steve Ballmerrel, a Microsoft vezérigazgatójával, és ő ígéretet tett arra, hogy mindenben eleget tesznek a brüsszeli tisztviselők kéréseinek: a lehetőségek szerint a legrövidebb időn belül, és függetlenül attól, hogy a korábbi gyakorlatot illető trösztellenes vizsgálattal kapcsolatban van-e a kérés, avagy nincs – fogalmazott Almunia szerint Ballmer.

A Metro féltett kincs

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az Európai Bizottság július 17-én jelentette be, hogy újabb vizsgálatot indítanak a Microsoft ellen, melynek célja, hogy megállapítsák: az amerikai vállalat vajon eleget tett-e azoknak a kötelezettségeknek, melyeket a böngészőválasztás kapcsán felvállalt, és viszonylag éles hangon figyelmeztettek arra, hogy amennyiben hiányosságokat tapasztalnak, annak súlyos következményei lesznek. A korábbi versenyügyi vizsgálat és az egyezkedés azzal zárult három éve, hogy a Microsoft vállalta: a Windowst telepítő felhasználók egy böngészőválasztó képernyővel fognak találkozni, ezen eldönthetik, milyen böngésző legyen gépükön az alapértelmezett. A Microsoft ennek terjesztését el is kezdte, ám az EB szakértői szerint felhagytak vele, és a Windows 7 első javítócsomagos változatában már nem szerepel a böngészőválasztó.

A Microsoft elismerte hogy a helyzet valóban így állt, de ennek szerintük technikai hiba volt az oka, melyet már kijavítottak, és azóta ismét megjelenik a böngészőválasztó. Felhívják arra a figyelmet, hogy a Windows 7 eredeti kiadásában, illetve az XP-ben és a Vistában folyamatosan működött a böngészőválasztás. A Windows 7 SP1 esetében fellépő hiba miatt elnézést kértek, és felajánlották azt is, hogy a kötelező böngészőválasztás záró határidejét (2014) hosszabbítsák meg 15 hónappal. Az esetet kivizsgálják, hogy megelőzhessék a hasonló jövőbeli hibákat.

Ezt követően az EB néhány nappal később bejelentette, hogy a vizsgálatot egyéb panaszokra alapozva kiterjesztik a Windows 8-ra, illetve a táblagépekre szánt Windows RT-re, pontosabban ezek alkalmazásprogramozási felületére, API-jára is. Habár Almunia nem mondott neveket, korábban a leghangosabb panaszos a Mozilla volt, akik kifogásolták, hogy a Microsoft nem engedi a külső fejlesztőket a Windows RT API-jához, és ennek hiányában – állítják a Mozillánál – nem tudják megalkotni azt a Firefoxot, mely az Internet Explorer 10 versenytársa lehetne az új felületű RT-n.

Azóta történt

Előzmények