Hamarosan bajba kerülhet a Microsoft – állítja a Gartner

A Microsoftnak válaszolnia kell a számítástechnikai eszközök piacának szerkezeti változásaira, vagyis hogy az okostelefonok és a táblagépek szegmensei kerültek vezető pozícióba, mert ha nem lépnek előre e területeken, akkor a következő négy év folyamán jelentős mértékben hátracsúszhatnak az iparági rangsorban – figyelmeztet a Gartner piackutató friss jelentésében.

Hirdetés

A jelentés – némileg erőltetetten – az Apple-lel állítja párhuzamba a Microsoft rendszereivel futó eszközök részesedését: a jelenlegi trendeket kivetítve azt jósolják, hogy az Android térnyerése folytán 2017-ben előállhat az a helyzet, hogy a két cég azonos nagyságú szeletet birtokol majd az eladásokat tekintve – hasonló helyzet utoljára a 1980-as években állt elő, mielőtt a Microsoft meghódította volna a PC-piacot.

Gartner

Az előrejelzés azt állítja, hogy 2015-ben fordulat jön: várhatóan ebben az évben történik meg az, hogy a hagyományos asztali gépek és laptopok eladási számai elmaradnak az androidos, illetve iOS-t futtató táblagépek értékesítési adatai mögött. Carolina Milanesi, a kutatás vezetője úgy véli, hogy 2014-ben már több mint egymilliárd androidos eszköz talál gazdára.

Az alkalmazások szintjén is változások várhatóak

Milanesi arra is felhívta a figyelmet, hogy egy új eszközcsoport, az „ultra mobil” készülékek egyre népszerűbbek lesznek a következő években, és ez tovább erősíti azt a tendenciát, hogy a fogyasztók a mobil eszközöket részesítik majd előnyben. Ezen a ponton az elemző egy érdekes, egyértelműen vitát generáló kérdést vetett fel: a hardverpiac szerkezeti változása természetesen kihat a szoftverpiacra is, egyrészt az operációs rendszerek, másrészt az alkalmazások piaca is átstrukturálódik. Szerinte e téren van a legnagyobb veszélyben a Microsoft dominanciája, mert ha például, mondja, egyszer csak kiderül, hogy már nem az MS Office a legalkalmasabb bizonyos munkafeladatokra, akkor a vállalat bajba kerülhet, mivel profitjuk közel felét az Office-licencek értékesítése hozza (50 százalékát a Windows-üzletág termeli). [Ez a példa mindesetre elég merész egy komoly elemzőcég szakemberétől, mivel azt mindenki tapasztalhatta már, hogy például kényelmes és hatékony szövegszerkesztésre még mindig a fizikai billentyűzet/egér/monitor összeállítás a legalkalmasabb, és egyelőre nem látszik olyan alternatíva, mely ezt a helyzetet alapjaiban tudná megváltoztatni – a szerk.]

Gartner

A Gartner úgy látja, hogy a Windows Phone az elmúlt év érezhető fejlődése ellenére sem átütő siker: az okostelefonok piacán 2012 negyedik negyedévében az eladott készülékek több mint 70 százalékán Android futott, 20 százalékán iOS, a Windows Phone körülbelül 3 százalékot tudott elérni.

Ami különösen nagy gondot okozhat a Microsoftnak a Gartner szerint: a fejlődő piacokon (mint például Kína és Afrika) zajló változások, ugyanis ezekben az országokban gyakorlatilag kimaradt a PC-korszak, és az itt élők első számítógépként nagy valószínűséggel már nem PC-t szereznek be, hanem egy okostelefont vagy egy táblagépet. Ráadásul az Android és az iOS népszerűsége a fejlesztőket is e platformok felé tereli, és ez újabb veszteség lehet a Windows számára.

Azóta történt

Előzmények