A GVH képviselője bíróságra megy: állítólag a Microsoftra szabták a kíírást

A közelmúltban nagy vihart kavart az a közbeszerzési ügy, amelynek során a Miniszterelnöki Hivatal Központi Szolgáltatási Főigazgatósága (MeH–KSZF – honlapjuk e pillanatban elérhetetlen) a közigazgatási, illetve oktatási intézmények, összességében több százezer számítógépén futó szoftverek beszerzésére kiírandó, körülbelül 25 milliárd forint értékű tendere kapcsán jött létre.

A hosszan tartó sajtó- és politikai polémiák után végül is úgy tűnt, hogy sikerült kompromisszumos megállapodásra jutni. Az elégedetlenség fő oka az volt, hogy a korábbi években mindig a Microsoft nyerte meg a hasonló tendereket, így az állami intézmények túlnyomó többsége a redmondi világcég programjait használja. E helyzet megváltoztatását célozták akkor, amikor a legújabb, januári közbeszerzés ajánlati felhívásába belevették, hogy a pályázatot „Microsoft vagy azzal egyenértékű licenckonstrukciókra” írják ki.

A nemrég megtartott eredményhirdetés után kiderült, hogy újra a Microsoft nyert, tehát továbbra is a Windows futhat az állami gépeken. A nyílt forráskódú programok gyártói és terjesztői ezek után pereket helyeztek kilátásba, és panasszal fordultak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. A MeH főigazgatósága továbbra is jogszerűnek tartotta a kiírást, s azzal érveltek, hogy a „nyíltak” is indulhattak volna a tenderen – ám ők végül nem pályáztak, kizárólag csak az MS-szállítók.

A Népszabadság mai tudósítása szerint az ajánlati felhívás ellen azonban Morvayné Vígh Katalin, a Gazdasági Versenyhivatal képviselője a Közbeszerzések Tanácsában (akinek a nevéhez számtalan, hasonló, hivatalból megindított per fűződik már) kezdeményezett jogorvoslati eljárást. A testület, a Tanács Közbeszerzési Döntőbizottsága szerint nem sérült az esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód elve, ezért „a jogsértés hiányát” állapították meg, mondván: a Microsoft nevesítése önmagában nem jelent megkülönböztetést, hiszen ez csak egy lehetőség, a kiírást nem kizárólag a Microsoftra, hanem a Microsoftra, vagy azzal egyenértékű licenckonstrukciókra írták ki.

E döntést Morvayné nem fogadta el, és bírósághoz fordult. Deli Betty, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke ezt megerősítette a Népszabadság tudósítójának: amint elmondta, a tanács egyik tagja keresettel támadta meg a döntőbizottság határozatát a Fővárosi Bíróság előtt. A közigazgatási per jelenleg folyamatban van, s a Népszabadság információi szerint május 19-én lesz a tárgyalás.

Azóta történt

Előzmények