Az ügyészség a saját működését is kénytelen vizsgálni a Microsoft-ügyben

Mivel maga a nyomozó hatóság is érintett az ügyben, minimum problematikus helyzet állt elő.

A hvg.hu ma egy hosszú, igen alapos cikket közölt a Microsoft Magyarország korrupciós ügyéről. A kiváló tartalmi összefoglaló igazából csak egy újdonságot tartalmaz, de az igen fontos.

A lap újságírói ugyanis hozzájutottak olyan adatokhoz, melyekből kiderül, hogy a kérdéses időszakban – melynek során az amerikai vizsgálat szerint megalapozottan állítható, hogy történtek korrupcióval övezett értékesítések – mely állami szervezetek vásároltak a Microsoft Magyarországtól licenceket. Ezek szerint összesen bruttó 22,2 milliárd forint értékben 334 darab Microsoft-szoftverlicenc-megrendelést rögzítettek állami intézmények a központosított közbeszerzési portálon 2013 és 2014 során – derül ki az adatokból, amelyeket a portált működtető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) adott ki a hvg.hu-nak. Arról a két évről van szó, amikor a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján rendszerszerűen zajlottak korrupciós Microsoft-licenc-beszerzések.

Mindezzel az a probléma, hogy az iratok tanúsága szerint a Legfőbb Ügyészség is vásárolt Microsoft-licenceket ebben a két évben, méghozzá négy különböző alkalommal, összesen bruttó 236,5 millió forint értékben. A licencek szállítója mind a négy alkalommal a Microsoft egyik hazai viszonteladója, a T-Systems volt.

Vád ezek alapján természetesen nem állítható fel, ám a gyanú megalapozott, melyet vagy megerősíteni, vagy cáfolni kell. A gond az, hogy problematikus egy olyan helyzet, amikor egy feltételezett korrupciós botrányban az egyik lehetséges érintett folytatja a vizsgálatot.

E dilemma feloldására egyelőre még nem született megoldás.

A teljes elemzés adatokkal együtt a hvg.hu oldalán olvasható.

Azóta történt

Előzmények