Szeptemberben jön az IE 9 bétája

ie-logóSzeptemberre elkészül az Internet Explorer 9 böngésző első béta-változata – árulta el tegnap a Microsoft egyik vezetője. Kevin Turner operatív vezérigazgató egy gazdasági elemzők számára rendezett konferencián tartott előadásában tért ki röviden a szoftver fejlesztési menetrendjére. Mint fogalmazott: „Nagy reményeket fűzünk az IE9-hez, melynek bétája szeptemberben jelenik meg.” Egy múlt hónapban nyilvánosságra került, vélhetően hiteles Microsoft-prezentáció még azt valószínűsítette, hogy a böngésző új kiadásának béta-verziója augusztusban készül el.

Amint az ismert: a szoftvercégnek a 9-es változattal az a bevallott célja, hogy minden fontos területen felzárkóztassa az Internet Explorert a konkurens böngészőkhöz. Többek között kiemelt prioritás a webes szabványok követése és a HTML5, a CSS3, a DOM és az SVG támogatása. Újdonság, hogy az új kiadás támaszkodni fog a számítógépek grafikus processzorainak (GPU) számítási kapacitására a weboldalak megjelenítésekor. A hardveres gyorsításhoz az eddigi GDI(Graphical Device Interface) helyett a Windows 7-ben bevezetett – de frissítésként a Vistához is elérhető – Direct2D interfészt használják, amely a kétdimenziós asztali megjelenítésben minőségi ugrást jelent. A böngésző nemcsak a HTML5-videók lejátszásakor, de az SVG-objektumok rajzolásakor is használja majd a grafikus chipek erejét. Emellett a JavaScript-végrehajtás teljesítményének jelentős javítása is kiemelt fejlesztési cél. Az IE 9 Chakra nevű JavaScript-motorja a többmagos processzort használó számítógépeken egy külön programszálat indít a JavaScript fordítására, amely a háttérben egy másik CPU-magon zajlik.

A Microsoft eddig három előzetest, ún. Platform Preview-t adott ki az IE 9-ből, ezek azonban nem teljes értékű tesztkiadások, csupán az új megjelenítő motor, a Trident képességeinek tesztelését és bemutatását szolgálják. E változatokat ezért csak minimalista grafikus felülettel, számos megszokott funkció (például címsor és navigációs gombok) nélkül lehet használni.

A vállalat további információkkal nem szolgált az IE 9 fejlesztésével kapcsolatban. Mindenesetre az valószínűnek látszik, hogy a böngésző végleges verziója 2011 előtt biztosan nem lesz elérhető.

Azóta történt

Előzmények