Hatalmasra nőhet a hazai Microsoft-botrány

Sajtóértesülések szerint a szoftverbeszerzések körüli visszásságok gyakorlatilag a teljes államigazgatást érinthetik, a vizsgálat egyre mélyebbre nyúlik.

Leginkább az ügyben régóta oknyomozó kutakodást folytató napi.hu beszámolói alapján már többször írtunk arról, hogy a Microsoft visszaélések gyanúja miatt szakította meg magyarországi terjesztő partnereivel a kapcsolatot.

Az ügy mélyülni látszik, ugyanis ma mind a napi.hu, mind a Népszava arról írtak tudósításaikban, hogy forrásaik szerint a vizsgálat nem zárult le, sőt, ugyanis a feltételezett korrupciós ügyek mérete és kiterjedtsége a korábban feltételezettnél is nagyobb.

A napi.hu értesülései szerint a nyomozásba már az amerikai hatóságokat, az FBI-t és a tőzsdefelügyeletet (SEC) is bevonták. A Népszava munkatársai pedig úgy tudják, hogy a teljes magyar államigazgatásra kiterjedően vizsgálják a kormányzati szoftverbeszerzések ügyét. A lap ezt a birtokába került belső vállalati utasításra hivatkozva állítja, melyben azt kérik a dolgozóktól, hogy őrizzék meg az összes dokumentumot, melyek a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., a NAV, a Magyar Posta Zrt, az ORFK, a Magyar Államkincstár, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és szervezetfejlesztési Intézet, a húsz kormányhivatal, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt., az Oktatási Hivatal, két magáncég (az Euro Atlantic Solution és az Insomnia), bármely további tanácsadó, lobbista és alvállalkozó, illetve a Microsoftnak a közszférába eladott szoftverlicencei kapcsán keletkeztek. A nyomozás kiterjedtségét mutatja, hogy nemcsak a szerződéseket kell megőrizni, hanem a kézzel írt feljegyzéseket, valamint a törölt e-maileket is.

Az ügy, melyet a Microsoft belső ellenőrei, az amerikai hatóságok és az EU szervezetei is vizsgálnak, nagyon nem mindegy a vállalat számára, ugyanis bizonyítottság esetén akár egymilliárd dolláros büntetést is kaphat a vállalat, az egyéb következményekről nem is beszélve.

Előzmények