(Frissítve) Milliók szenvedhették meg a Microsoft legújabb akcióját

Frissítés: az ars technica beszámolója szerint a felmerült aggályok és üzemzavarok miatt a Microsoft kénytelen volt meghátrálni az ügyben: a No-IP visszakapta a rendelkezést a tőlük elvett domének fölött, és közleményükben azt jelzik, hogy az elvett 23 közül 18-at már újra ellenőriznek, így a szolgáltatás továbbra is fennáll, a maradék öt visszaállítása pedig folyamatban van.

 

Már azt sem fogadta kitörő lelkesedés az informatikusok között, hogy a Microsoft a hét elején egy bírósági határozat alapján hozzájutott a dinamikus DNS szolgáltatásokat nyújtó No-IP legnépszerűbb doménjeihez, de a felháborodás akkor lett igazán nagy, amikor az átvétel után technikai zavarok léptek fel, és ennek következtében állítólag sok millió hoszt lett elérhetetlen – a fórumok tanúsága szerint még pár órája is sok helyen tapasztaltak üzemzavart. (A dinamikus DNS szolgáltató egy automatizált rendszerrel biztosítja, hogy az internetszolgáltatótól kapott, időről időre változó IP-címek és az állandó doménnév „találkozzanak”, így a változó cím ellenére az adott oldal folyamatosan elérhető legyen.)

A Microsoft a kiberbűnözés elleni fellépéssel indokolta keresetét, és saját állításuk szerint azért akarták átvenni a 23 tartomány menedzselését, mivel azt tapasztalták, hogy amíg a No-IP kezelte őket, ezeket 93 százalékban kártékony kódok, malware-ek terjesztésére használták. A bírósági döntés most feljogosította őket, hogy amennyiben káros forgalmat tapasztalnak, azt letiltsák. A vállalat a június 19-én benyújtott keresetében konkrét tetteseket is megnevezett: állításuk szerint a kuvaiti Naser Al Mutairi és az algériai Mohamed Benabdellah, illetve az amerikai Vitalwerks Internet Solutions készítették és terjesztették azt a két malware-családot a No-IP rendszerén keresztül, melyek sok millió gépet fertőztek meg világszerte.

A lépést az IT sajtóban és a szakmai fórumokon sokan bírálták, mivel a legtöbben úgy ítélték meg, hogy a magasztos és mindenképp támogatandó cél ellenére sem fogadható el az az erőszakosság, ahogy a Microsoft megszerezte a felügyeleti jogot.

Természetesen a No-IP is osztozott a felháborodásban, és már június 30-án egy rövid, de kemény hangú blogposztban jelezték, hogy a hibákért a Microsoft a felelős, illetve jelezték, hogy egy fejlett megelőző rendszer működtetése mellett a malware-ek terjesztésének megakadályozásban mindig is készek voltak együttműködni a cégekkel, ha azok jelezték, hogy bűnös célú tevékenységet tapasztaltak. A bejegyzés szerint ilyen típusú élő kapcsolatuk a Microsofttal is létezett, de ők soha fordultak hozzájuk ilyen ügyben, és éles hangon utasították vissza a cég azon vádját, hogy ők aktív részesei voltak a kódok terjesztésének. Egy tegnapi bejegyzésben aztán hasonlókat írt a No-IP vezetője személyesen is, és azokra a doménekre hívja fel az elégedetlenek figyelmét, amelyeket még ők kontrollálnak.

Azóta történt

Előzmények