Nagyágyú, a Windows főnöke hagyta el a Microsoftot

A mai nap iparági bombája mindenképpen az, hogy a több mint 20 éve, 1989 óta a Microsoftnál dolgozó szakember, a Windows és a Windows Live üzletág vezetője, a sokak által Steve Ballmer utódjának tartott  Steven Sinofsky bejelentette, hogy azonnali hatállyal elhagyja a céget.

A távozás okáról csak találgatások láttak napvilágot, mivel a hivatalos közleményekből egyértelműen nem lehet megállapítani, hogy miért is lépett ki – vagy küldték – el Sinofskyt. A vállalat vezetőjének, Steve Ballmernek, illetve magának Sinofskynak a nyilatkozatában csak az ilyenkor szokásos, kölcsönösen hálálkodó frázisok találhatóak. Az ars technica emleget pletykákat, melyek szerint a nagy tekintélyű mérnökkel az volt a legfőbb baj, hogy vezetőtársai szerint „nem volt csapatjátékos”, és a radikálisan új korszakot tervező Microsoft számára kellemetlenné vált a menedzsmentben.

Az ars technica hozzájutott az alkalmazottaknak küldött belső értesítésekhez is, ám ettől sem leszünk sokkal okosabbak, mivel ugyanezek az udvariaskodások olvashatóak benne, csak hosszabban. Ballmer levele, illetve a pr-osztály közleménye ugyanakkor mégis informatív, mivel közlik, hogy két, a cégnél már eddig is magas pozíciót betöltő nő veszi át a megüresedett helyeket: a Windows fejlesztésének vezetését a szintén „veteránnak” számító Julie Larson-Green kapta, a Windows üzleti részlegét pedig Tami Reller irányítja ezek után.

Pár hónap elteltével majd nyilván bővebb információk is napvilágot látnak Sinofsky motivációiról. A jelen pillanatban elérhető dokumentumok alapján a távozás oka a szakember erős, kevéssé kompromisszumképes személyisége lehetett, szoros összefüggésben azzal, hogy a Microsoft kisebb lépésekben ugyan, de szinte teljesen átformálja az üzleti stratégiáját, mely a hagyományos, vezető üzletágainak lassuló fejlődését az új területeken – pl. mobil eszközök, cloud computing – igyekszik kompenzálni. Valószínűleg a koncepcionális kérdésekben előjött ellentétek vezethettek a szakításhoz.

Azóta történt

Előzmények