Nagy-Britanniában a Microsoft nem használhatja a SkyDrive nevet

A londoni felsőbíróságon Sarah Aplin bírónő június 28-án hozott ítéletében kimondta, hogy a Microsoft Nagy-Britanniában nem üzemeltetheti felhős tárhelyszolgáltatását SkyDrive néven, amennyiben mégis, akkor büntetést kell fizetniük.

A felperes a British Sky Broadcasting (BSkyB), akik az Európai Unió egyik legnagyobb tévészolgáltatójának számítanak, de fő piacuk az Egyesült Királyság. A BSkyB arra alapozta keresetét, hogy egyéb szolgáltatásaik mellett elindítottak egy SkyDrive nevű tárhelyszolgáltatást is, amelyet azonban már 2011-ben leállítottak.

A Microsoft egyébként korábban viszonkeresettel élt, amit arra alapoztak, hogy egy internetes felhőszolgáltatást ma már azonos néven sem lehet összekeverni egy fizetős tévészolgáltatáséhoz kapcsolódóval. A bíróság hajlott elfogadni ezt az érvelést, de a döntést végül az alapján hozták meg, hogy a SkyDrive védett márkanév, mely fölött a BSkyB gyakorolja a jogokat.

A BSkyB egyébként nem először keveredik márkanévvitába: 2010-ben, amikor az a szóbeszéd járta, hogy a Skype megjelenik a tőzsdén, a televíziós társaság a „hasonló hangzású” név miatt perelte – sikertelenül – az üzenetküldőt üzemeltető vállalkozást.

A Microsoft közölte, hogy ha lehetőségük lesz rá, akkor mindenképpen fellebbeznek a döntés ellen.

Azóta történt

  • A belső hang buzdíthat vásárlása

    Egy német reklámügynökség olyan technológiát tesztel, mellyel közvetlenül az emberek fejébe juttathatja az üzenetet.

  • Új név kell a SkyDrive-nak

    A Microsoftnak nem sikerült elérnie az elsődleges ítélet megváltoztatását, ezért kénytelen hozzányúlni a mára jól ismert márkanévhez.

Előzmények