Tegnap óta féláron kapható Európában a Windows 7: óriási az érdeklődés

Az Amazon internetes áruházban tegnap kezdődött és augusztus kilencedikéig tart a hivatalosan október 22-én megjelenő Windows 7 előrendelési akciója, s ezzel egy időben Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában is hasonló kampány vette kezdetét. A kedvezményes Windowsokat a Microsoft e-boltjából is meg lehet rendelni, ám tegnap olyan erős volt a vásárlói roham, hogy ez az oldal átmenetileg le is állt: a felhasználókat egy többnyelvű hibaüzenet fogadta.

A kedvezmények mértéke különböző, de van, ahol 50–75 százalékos ajánlattal is lehet találkozni a Home Premium, illetve a Professional esetében (a már egy hónapja meghirdetett és még tegnap is reklámozott akció szerint a Home Premiumot Németországban 50 euróért meg lehet kapni, de a legfrissebb hírek arról szólnak, hogy ezzel az ajánlattal gondok vannak, ugyanis az érdeklődők nagy része hiába kereste a szuperolcsó Windowst, már nyitáskor elfogyott; jelenleg a fogyasztóvédők is vizsgálják a történteket – az Amazonon most 200 helyett 120 euró a Home Premium) – Nagy-Britanniában 8 óra alatt adtak el annyi Windows 7-et, mint amennyi Vistát annak idején több mint négy hónap alatt. A rohamot a kifejezetten sikeres felvezető kampány mellett az is magyarázhatja, hogy csak korlátozott számban lehet az olcsóbb licencekhez hozzájutni, bár azt a cég nem árulta el, hogy összességében, illetve régiónként hány darab szoftvert kívánnak kedvezményesen értékesíteni az előrendelési akció keretében.

Windows 7

Már sokszor esett szó róla, de nem árt újra felhívni rá a figyelmet: a Microsoft az uniós versenyhatóság követelésére Európában a Windows 7 speciális, böngésző nélküli verzióit dobja piacra („Upgrade” helyett „Full” verziót biztosítanak, böngésző nélkül). Ezek az „E” jelzéssel ellátott szoftverek nem alkalmasak arra, hogy a Vistáról frissítsék a felhasználók operációs rendszerüket Win 7-re, mivel az Internet Explorer a Windowsban nem csak böngésző, hanem mélyen beágyazott komponens, ezért az „E” változatok telepítése előtt el kell távolítani a Vistát, tiszta telepítésre van szükség. A Microsoft emellett külön kiszerelésben kínálja az Internet Explorer telepítőjét (a Windows Live programokkal együtt) azoknak, akik ezt szeretnék, de egyébként a gyártókra bízzák, hogy milyen böngészőt telepítenek a gépekre.

Magyarországon meg nem erősített információk szerint valószínűleg szeptemberben kerülhet sor hasonló akcióra.

Előzmények