A Microsoft befejezi az Itanium támogatását

A Windows Server 2008 R2 a Microsoft szerveroperációs-rendszerének utolsó olyan változata, amely Intel Itanium platformon is futtatható – jelentette be a múlt héten a  szoftvervállalat. Ugyancsak befejeződik a hányatott sorsú platform támogatása az SQL Server 2008 R2 és a Visual Studio 2010 kiadásával. E verziók várhatóan májusban, illetőleg a jövő héten jelennek meg.

A döntésről egy blogban Dan Reger, a Windows Server termékvonalért felelős üzletág egyik vezető termékmenedzsere számolt be. Mint írja: az x86-os architektúrájú processzorok mára mind megbízhatóság, mind skálázhatóság tekintetében alkalmassá váltak a rendszerkritikus alkalmazások kiszolgálására. „Épp a héten jelentette be az Intel és az AMD sokmagos processzorait, és szervergyártók tucatjai is előálltak 8 vagy több x64-es chipet tartalmazó konfigurációikkal. Ezek a kiszolgálók 64-96 processzormaggal működnek, és ez a szám tovább nő majd” – fogalmaz. Mivel a platform felnőtt ahhoz a feladathoz, melyhez eredetileg az Itaniumot szánták, a Microsoft innentől kezdve az x64-re koncentrál.

Természetesen az itaniumos kiadásokhoz jár majd terméktámogatás a jövőben is. A Microsoft rendes életciklus-ütemtervében lefektetett szabályoknak megfelelően a Windows Server 2008 R2 Itanium-kiadásainak általános támogatási időszaka 2013. július 9-én ér véget, az ún. meghosszabbított támogatási periódus pedig 2018. július 10-én, azaz még 8 évig foglalkozik a szoftvervállalat a meglévő termékek karbantartásával.

Egy elemző, a Burton Group egyik szakértője úgy véli: az Itanium platform számára ez mindenképp rossz hír, bár nem feltétlenül jelenti annak azonnali végét. Mivel a processzorok többsége a HP-UX-ot futtató rendszerekbe kerül, a Windows-támogatás elvesztése nem a világ vége – írja Nik Simpson. A nagyobb gond az, hogy vészesen fogy az architektúrához elérhető vállalati szintű rendszerek száma, hiszen a Red Hat is nemrég, az év elején jelentette be, hogy vállalati terméke következő kiadásában már nem fogja támogatni az Itaniumot. Az így kiesett megoldásokon kívül a platform fejlesztésében részt vállaló HP rendszerei, a Suse Enterprise Linux és a Bull GCOS marad csupán.

Azóta történt

Előzmények