Bajban az Xbox-buherálók

A redmondi óriáscég megelégelte az illegális játékprogramok Xboxon történő futtatását, és a minap „csekély százalékban” ismét letiltotta bizonyos felhasználók jogosultságát az Xbox Live-hoz. A közös játékélményt biztosító platform ma bő 20 millió taggal számolhat, óvatos becslések szerint a Microsoft lépése több ezer tulajdonost biztosan érint, de merészebb elképzelések százezres nagyságrendről szólnak. A tiltás nem jelenti azt, hogy a konzol többé nem használható, „csupán” a tulajdonos Xbox Live fiókját tiltják le.

Redmond arra hivatkozik, hogy a termék módosítása kimeríti az Xbox Live szolgáltatás felhasználási feltételek megszegését, márpedig a konzol babrálása elengedhetetlen ahhoz, hogy az eszköz játékok illegális másolatait futassa. Ez leggyakrabban egy speciális szoftver telepítésével vagy egy külön erre a célra tervezett mikrochip beépítésével történik – ezzel a buherálók természetesen elvesztik a gyártói garanciát is. „A vásárlóinknak tudnia kellene, hogy a kalózkodás illegális cselekmény” – írta a cég egyik munkatársa blogbejegyésében.

Nem ez az első eset, hogy a Microsoft rácsukja a kalózkodó felhasználókra az ajtót: 2007 nyarán is előfordult már, hogy bekeményítettek Redmondban; akkor is több ezer tulajdonost tiltottak ki az Xbox Live szolgáltatásból.

Azóta történt

Előzmények