Jelentősen drágítja az Xbox One gyártását a Kinect

Nagyjából egy „kinectnyivel” kerül többe a Microsoftnak az Xbox One, mint a Sonynak a PlayStation 4, derül ki az IHS által készített elemzésből. Az új Xbox alkatrészköltsége összesen 457 dollár, erre jön még 14 dollár összeszerelési költség, így a végösszeg 471 dollárra rúg. Ez 28 dollárral kevesebb, mint a konzol ajánlott kiskereskedelmi ára, a PS4 esetében viszont csak 18 dollár az eltérés, így a hardveren talán valamennyivel kevesebb vesztesége van a Microsoftnak, mint a japán vállalatnak.

A Sony konzoljához hasonlóan az Xbox One-ban is AMD központi egység található, amit az IHS 110 dollárra árazott be. Ez 10 százalékkal magasabb ár, mint amennyire a PS4 processzorát becsülték, ami vagy a 32 MB beágyazott memória miatti nagyobb lapkaméretből, vagy egyszerűen csak eltérő szerződési feltételekből adódik – az IHS nem részletezte a különbözet okát. A 8 GB DDR3 memória viszont jóval kevesebbe kerül, mint a PS4-ben található GDDR5 modulok, 88 dollár helyett csak 60-at kell érte fizetni a Microsoftnak.

Forrás: IHS
Forrás: IHS [+]

A többi alkatrésznél minimális eltéréseket találunk, de maga a gép 16 dollárral kevesebbe kerül, mint a PS4. Erre jön még a kontroller, a külső tápegység és a most már kötelezően megvásárolandó új Kinect, ez a három tétel még 115 dollárral emeli a számlát. A százmillió dollárból kifejlesztett új kontroller gyártása valamivel még olcsóbb is, mint a konkurens DualShock 4-é, a házon belüli hőtermelés csökkentése miatt választott külső tápegység viszont 25 dollárba kerül, a Kinect pedig 75 dollárba, ami 11 dollárral magasabb, mint az Xbox 360-hoz kiadott változat esetében volt.

Az eladási adatok egyelőre hasonlóan alakulnak, mindkét konzolból annyi fogy, amennyit a két vállalat képes leszállítani, és ez várhatóan még hónapokig nem fog változni – bár az Xbox One lendületét enyhén csökkentheti az, hogy a Microsoft a Sonynál lassabb ütemben vezeti be az új gépet a „másodvonalas” piacokra. A Nomura egyik elemzője szerint az Xbox One a következő évben nagyjából egymilliárd dollár veszteséget okoz majd a Microsoftnak, a Sonynál ennél jóval kevesebbre lehet számítani, mert a japán vállalat kevesebbet költ a kiszolgáló infrastruktúrára és a konzolhoz kapcsolódó extra szolgáltatásokra és licencekre.

Forrás: IHS
Forrás: IHS [+]

Az Xbox One hivatalos magyarországi piacra kerüléséről egyelőre nincs információ, a PlayStation 4 viszont december 13-ától hazánkban is elérhető lesz, igaz, a kereskedők elmondása alapján azok, akik nem rendelték elő a konzolt, nem sok jóra számíthatnak, szabad készlet valószínűleg csak január közepétől lesz.

Azóta történt

  • 5,3 millió PlayStation 4 fogyott eddig

    A Sony korábban 5 millió konzol eladásával számolt március végéig, ezt a mennyiséget azonban már február elején meghaladta, a hétvégi japán debütálás után pedig könnyen 6 millió közelébe kúszhat a számláló.

  • 7 millió felett a PlayStation 4 eladások

    A Sony új konzolja továbbra is tartja kezdeti lendületét, a nagy kereslet miatt több helyen még mindig hiány van belőle.

  • (Frissítve!) Harmadik éve veszteséges a Nintendo

    A japán vállalat a korábban jelzettnél is nagyobb mínusszal zárta legutóbbi pénzügyi évét, a Wii U-ból még a nagyon pesszimista becsléseknél is kevesebb fogyott.

Előzmények