Mikrochip az Alzheimer-kórban szenvedők testében?


A sokak által rettegett időskori betegség, az Alzheimer-kór egyik szörnyű következménye, hogy az ebben szenvedők a szellemi leépülés miatt gyakran elvesznek, eltűnnek, s a családtagok számára a felügyelet jelenti a legnagyobb gondot. Egy cég, az orvosi adatok beültetett RFID-chipes tárolásának kiemelt fejlesztője, a VeriChip most egy már tervezési szakaszában is nagy vitát kiváltó megoldást javasol: ültessenek azonosítót a beteg testébe. A fejlesztők által javasolt megoldás már eddig is vihart kavart, s bár vannak olyan intézmények, amelyek használnak hasonló azonosító chipeket kísérleti jelleggel, még nem sikerült áttörést elérniük a felmerülő aggályok miatt.

A voanews.com most arról tudósít, hogy a VeriChip Corporation egy olyan mikrochipet ültetett be egy Alheimer-kóros beteg karjába, amely adatokat tartalmaz a páciensről, illetve állapotáról. Scott Silverman, a vállalat elnöke melegen ajánlja terméküket, mely szerinte kiváló megoldás akkor, ha az elkóborolt beteget idegenek találják meg, mivel ilyenkor a kórházba szállított ember karjába ültetetett chip leolvasása megadja az azonosításhoz és a betegség jelzéséhez szükséges adatokat.

Az eszköz bevezetését propagáló céggel, illetve termékükkel kapcsolatban természetesen azért lobbant fel vita, mert – mint az egyik kritikus, Katherine Albrecht elmondta – ezt a technológiát már jó ideje használják ugyan, ám eddig döntően csak állatok esetében, az embernél történő alkalmazás szerinte megszegné az alapvető emberi jogokat: „Nem hiszem, hogy azért, mert ez hasznos állatoknál, az azt jelentené, hogy embereknél is szabad ezt megtenni” – érvel Katherine Albrecht.

A voanews.com meg nem nevezett szakértőket idéz, akik szerint az Alzheimer-kór a következő évtizedekben népbetegséggé válik majd, s épp ezért várható, hogy a Verichip kezdeményezéséhez hasonló eszközök, megoldások még komoly jogi és etikai vitákat fognak kiváltani.

Azóta történt

Előzmények