Mindegy mit mondott Trump, tiltólistán marad a Huawei

Még a hét első felében írtunk arról, hogy újrakezdi a kereskedelmi tárgyalásokat Kína és az USA, amelyhez kapcsolódóan Donald Trump konkrétan kijelentette, hogy az Egyesült Államokban bejegyzett vállalatok újra szabadon üzletelhetnek a kínai Huaweijel.

A Reuters azonban arról ír, hogy John Sonderman, az Export-végrehajtási hivatal igazgatóhelyettese levélben tájékoztatta a Kereskedelmi Minisztérium Ipari és Biztonsági Irodájának személyzetét, hogy a Huawei továbbra is tiltólistán van, így a kapcsolódó kérelmeket kezeljék is eszerint. A levél tartalmazza azt is, hogy a további iránymutatásokat figyelembe kell majd venni, a konkrétumokra vonatkozóan azonban még nincs adat.

A Reuters szerint Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi tanácsadója megjegyezte, hogy az Egyesült Államok kormánya lehetővé tenné az olyan lapkák értékesítését a Huawei számára, amelyek biztosítása nem jelentene nemzetbiztonsági kockázatot. Ezek leginkább mikrovezérlők lehetnek, de a kínai vállalat legnagyobb problémája a chiptervezéshez szükséges szoftverlicencek elvágása, és ezzel kapcsolatban nincs olyan információ, hogy ezeket újra elérhetnék.

Azóta történt