Három év próbaidő mininovás megosztásért

(Infobulvár) Bűnösnek vallotta magát a Paramount Pictures The Love Guru című mozifilmjét a Mininova torrentoldalon megosztó kaliforniai férfi, a bíróság három év próbaidőre bocsátotta – adta hírül a TorrentFreak blog. A 31 éves Mischa Wynhausen korábban együttműködött a hatóságokkal, ezért ítélt meg számára viszonylag enyhe büntetést a törvényszék. A történet annyiban érdekes, hogy ugyanezt a filmet illegálisan csupán szűk körben terjesztő másik amerikai, bizonyos Jack Yates viszont fél év letöltendő börtönbüntetést kapott még tavaly – a két eset közti különbséget azonban mindjárt látni fogjuk.

Yates, aki egy Los Angeles-i médiaanyagokat sokszorosító vállalat alkalmazottja volt, 2008-ban főnökétől azt az utasítást kapta, hogy készítsen promóciós másolatokat a népszerű Jay Leno show számára. A férfi azonban magánakcióba kezdett, és saját célra törvénytelen másolatot készített a vállalatnál elhelyezett Love Guru című filmről, melyet barátival és családjával később meg is osztott. A cégnek feltűnt Yates cselekménye, értesítették a hatóságokat. Az FBI kezdett nyomozásba az ügyben, a biztonsági kamerák képeinek segítségével le is buktatták az addig derekasan tagadó alkalmazottat. A bíróság fél év börtönbüntetésre ítélte, tavaly szeptemberben szabadult.

A Yates család egyik tagja azonban elpasszolta a filmet Mischa Wynhausennek, aki úgy döntött, a Love Gurut érdemes megosztani szélesebb tömegekkel is: torrentfájlt készített a műről, amit feltöltött a Mininovára. Az FBI azonban résen volt, így a kalózt hamar lefülelték. A nyomozás során a férfi bevallotta a jogtalan terjesztést, és nemrégiben elfogadta a rá kiszabott három év próbaidőt is.

Azóta történt

Előzmények