Mit tudnak a robotkutyák?

A robotika leglátványosabb ágazata az, amiben emberekhez vagy egyéb élőlényekhez hasonlóan viselkedő gépeket próbálnak készíteni. Mindenki látott már Sci-Fi filmet, amiben ez a mutatvány pofon egyszerűnek tűnik, pedig a valóság teljesen más, az ember vagy állat formájú robotok még messze vannak az élethű másoktól, egyelőre még korai azon aggódni, hogy a Terminator vagy a Robotzsaru kopogtat be hozzánk.

De mégis, hol tart a fejlesztés? A négylábú robotika nagyágyúja, a Boston Dynamics például Spot nevű elektro-hidraulikus, nagyjából hetvenkilós gépe elég ügyesen tud sétálni, nem megy neki a dolgoknak, de az egyenetlen terep és a lépcsők sem okoznak neki gondot. Akkor sem jön túlzottan zavarva, ha egy erőset taszítanak rajta, vagy jégen kell járnia, még kocogni is tud.

Sebességben a WildCat a király, amit belsőégésű motor hajt, és valamivel nagyobb, nehezebb a Spotnál. Már 2013-ban önállóan, biztonsági megtámasztás nélkül óránként közel 26 kilométeres tempóra volt képes. A prototípus a korábbi teszten 45 km/órával vágtatott, amire a leggyorsabb emberek sem képesek, az MIT robotja pedig egészen jól ugorja az akadályokat.

Az igazi nagymenő a négylábú gépek között a Boston Dynamics Big Dog nevezetű jószága, amit bő tíz éve fejlesztenek már – természetesen katonai célokra, a DARPA támogatásával. Az lesz majd a feladata egyszer, hogy a nehéz terepen gyalogosan vonuló katonák helyett cipelje a felszerelésüket, aminek a súlya gyakran meghaladja az ötven kilogrammot.

Azóta történt