35 éven keresztül csalt az adatokkal a Mitsubishi Electric

Az adatokkal való megtévesztés miatt a Mitsubishi Electric ügyvezetője úgy döntött, lemond posztjáról.

Lemond posztjáról és vállalja a felelősséget a Mitsubishi Electric ügyvezetője, miután kiderült, hogy a japán vállalat három évtizeden át (konkrétan 35 éven át) csalt az adatokkal.

A cég a légkondicionálók és a vonatoknál használt légfék kompresszorok vizsgálati adatait hamisította.

A jelentések szerint a Mitsubishi botránya még tovább rontotta a japán technológia megítélését, egyre többször derül ki ugyanis, hogy hamisítják vagy elrejtik a tesztadatokat.

Takeshi Sugiyama ügyvezetőt sokkolták a történtek, elnézést kért mindenkitől. Megszervezi a probléma megoldását, és még ebben a hónapban kinevezi utódját. Sugiyama több mint négy évtizede van a cégnél, ügyvezető szerepkörben 2018 óta dolgozik. A cég vezetése két hete tudott már az adatokról, de a részvényesek találkozóján azt még nem hozta nyilvánosságra.

A japán kormány jelezte, cselekednek, ha kiderül, hogy a Mitsubishi törvényt vagy szabályozásokat sértett meg. A Mitsubishi tájékoztatása szerint egyetlen termékük sem jelent biztonsági kockázatot, és törvényt sem sértettek. Szeptemberre ígértek teljes jelentést és megoldásokat. Az elmúlt 35 évben a cég szerint 84 600 légkondicionálót szállítottak 80 vasúttársaságnak, továbbá 1500 kompresszort vasútfékekhez és ajtókhoz.

Japán másik nagy technológiai botrányának számít, hogy az elmúlt hetekben kiderült: a Toshiba összejátszott a kormánnyal, hogy elnyomják a külföldi részvényeseket.

Előzmények