(Frissítve) A metrórendőr figyeli majd a mobiltelefonokat

Az Izvesztyija online kiadása tegnap számolt be arról, hogy a moszkvai metró biztonsági rendszerének felújítása során egy olyan mobiltelefon-azonosító rendszert fognak telepíteni, ami segíteni fogja abban a rendőröket, hogy gyorsan és hatékonyan lefüleljék a mobiltelefon-tolvajokat.

Azonosítás, követés

Az azonosító rendszer elsődleges célja, legalábbis Andrej Mohov, a moszkvai metrórendőrség operatív vezetője szerint, hogy hatékonyabbá tegyék a mind gyakoribb telefonlopások ügyében folyó nyomozásokat. Mohov elmondta, hogy intelligens és érzékeny rendszert építenek: az érzékelők öt méteren belül képesek azonosítania SIM-kártyákat, és amennyiben az adatbázis alapján egy lopottként bejelentett készülékre akadnak rá, a szoftver értesíti a rendőröket, ezzel egy időben azonnal „rááll”, és követni fogja a készüléket, illetve a kártyát. (A Wired által megkérdezett szakértők szerint ez a technológia valószínűleg egy úgynevezett „IMSI catcher”, egy olyan, a nyugati világban is több hatóság által használt megoldás, amikor a telefont egy hamis toronnyal verik át, és innen szerzik meg az adatait). A hatékony működéshez természetesen igen komoly infrastruktúra kell: a metróban tízméterenként érzékelőket kell telepíteni, emellett a teljes területet le kell fedni CCTV-kamerákkal, hogy a lokalizációs adatok alapján a rendőrök azonosíthassák azokat, akiknél az adott telefon van. Fontos megjegyezni, hogy a SIM azonosításához az illetőnek nem kell használnia a telefont, sőt be sem kell kapcsolnia, elég, ha a kártya benne van a készülékben.(Frissítés: nagyon úgy tűnik, hogy a kikapcsolt telefon azonosítása és követése egy technológiai városi legenda, legalábbis eddig információink szerint. Két eset lehetséges: vagy a metrórendőrség vezetője igyekezett pr-szempontok miatt túlozni, vagy pedig tényleg találtak egy olyan technológiát, ami képes erre. Utánajárunk - stay tuned.)

Túl drága, hogy csak erre használják

Mohov arra a közhelyre hivatkozott, hogy a forró nyomon történő indulás a leghatékonyabb, egy telefonlopásnál például az első félórában lehet a legnagyobb eséllyel elkapni a tettest. Ám jelenlegi viszonyok között még akkor sincs túl nagy esélyük a sikerre, ha az áldozat perceken belül értesíti a rendőrséget, mivel a cellainformációk alapján történő keresés nem ad elég pontos eredményt.

Az Izvesztyija által megkérdezett szakértők persze joggal vetik fel a kérdést: a fenti rendszer kiépítése igen költséges, nem valószínű, hogy a kormányzat pár száz megtalált mobiltelefon és lefülelt tolvaj miatt hozná létre. Sokkal valószínűbb, amit határozottan nem is tagadtak az illetékesek, hogy egy általános megfigyelő rendszer megépítése a cél, melyet nyilvánvalóan a terrorizmus elleni harccal indokolnak – ám egy ilyen rendszer a jogvédők szerint még tovább szűkíti a személyes szabadságot, és még tovább növeli az állami kontrollt a polgárok magánélete felett.

Előzmények