Mozilla-blog: ez történt a Mozillánál 2012-ben

Az alábbiakban Johnathan Nightingale blogbejegyzésének fordítását közöljük.

2012 fantasztikus év volt a Mozilla számára. Mobillá váltunk. Jobb munkát végeztünk, mint eddig bármikor a megoldandó feladatok felkutatásával és megoldásával. Nagyon sok mindenre büszkék lehetünk 2012-ben, összegyűjtöttem a kedvenceimet.

Az asztali böngészőnk ismét vonzóvá vált. A kor kihívásainak megfelelő és fejlődő. A teljesítményért és a memóriahasználatért felelős csapatok nagyszerű munkát végeztek. Számos új eszköz került be a webfejlesztő eszközök közé. Felhasználóink több mint 3 milliárd kiegészítőt (magyar változat) töltöttek le, és a böngészőt 89 nyelven tölthették le. A nemrég bemutatott Social API és a Facebook Messenger integrációja révén a web sebességével fejlődünk. Napjainkban a Firefox minden tekintetben jobb, mint az egy évvel ezelőtti. A hivatalos visszajelzési csatornákat összegezve is ugyanezt a következtetést vonhatjuk le.

Meghallgatván felhasználóinkat, Androidon az alapoktól kezdve újraépítettük a Firefox mobil böngészőt és egy igazán kiváló termékkel álltunk elő. A böngésző teljesítménye lenyűgöző, és nem áldoztuk fel semmit a motor teljesítményéből, hogy ezt a célt elérjük. Valójában még több felhasználót sikerült elérni azzal, hogy optimalizáltuk a teljesítményt és elérhetővé tettük a böngészőt ARMv6 processzorral szerelt mobiltelefonok számára is. Felhasználóink azt mondják, jól csináljuk. Ez a vélekedés további megerősítést nyer azzal, hogy hétről-hétre a Google Play áruház értékeléseiben a legjobbak között vagyunk.

Érezhető a Firefox OS körüli izgatottság. Fantasztikus hogy mekkora utat tettünk meg ebben az évben. Partnereinkkel együtt a Firefox OS csapat felépíti a világ első Open Web eszközét. Ezzel összhangban közel 30 új Web API-t (programozói interfészt) vezettünk be, hogy a mobil alkalmazások erejével fejlődhessen a mindenki számára szabad web.

Mozilla

Végezetül, oltalmazóként felemeltük a szavunkat a felhasználók szuverenitása érdekében. A Firefox Androidra készült verziójának felhasználói több mint 19%-ban, az asztali Firefox böngésző felhasználói 8%-ban engedélyezték a „Nem akarom, hogy a webhelyek kövessenek” funkciót, ezzel kinyilatkoztatva a világ számára, hogy valós felhasználói igény van a magánszféra megóvására a weben is. Az amerikai SOPA törvénytervezet elleni elsötétítéses kampányunk 30 milliónál is több embert ért el. Rendszeresen együtt dolgozunk szabványosítási, szabályzó és törvényhozó csoportokkal, hogy kinyilvánítsuk a felhasználók igényét és a Mozilla értékeit. Ezen kívül felkészítettük és aktiváltuk a web lakosait, az olyan projekttel, mint a WebMaker valamint események szervezésével látogatók ezreit vonzottuk a világ több mint 80 országában.

A 2013-as esztendő útja egyértelmű, de nem lesz könnyű. Meg kell tartanunk lendületet. Böngészőinket tovább kell érlelni és fejleszteni a felhasználók igényeinek megfelelően, olyan szolgáltatásokkal, mint amilyen a Social API is – kiterjesztvén a koncepciót, hogy mivé válhat a böngésző. A Firefox OS számára a 2013-as esztendő lesz az, amikor a világ megtapasztalhatja és létező eszközön kipróbálhatja a kizárólag web eszközei által hajtott mobiltelefont. Sokak számára ez lesz az első okostelefon, amely tényleg elérhető közelségben van. Ennek eléréséhez, minden Mozilliannak egy tucat másikat kell bevonnia. Mobilizálni kell a tömegeket: fejlesztőket, mérnököket, tanulókat, művészeket, vállalkozókat – hogy a világot olyanná tegyük, amilyenné szeretnénk. Ehhez alapként használjuk a lenyűgöző, nyitott, átlátható, hatékony és alázatos dolgot, amit webnek hívunk.

Azóta történt

Előzmények