Letölthető a Firefox 17 és kipróbálható a Firefox OS alfa

Az ütemtervnek megfelelően a Mozilla tegnap kiadta a Firefox böngésző következő, 17-es verziójának végleges változatát.

Felhasználói oldalon az apróbb javítások és fejlesztések mellett egy igazán fontos újítás érkezett, mégpedig az októberben bejelentett click-to-play plugins ellenőrző és védelmi eszköz megjelenése a stabil verzióban. Mostantól a böngésző figyelmezteti a felhasználót, ha ő az általa telepített beépülőnek nem a legújabb verzióját használja, vagy a plug-in ismert sebezhetőséget tartalmaz, és  leállítja a betöltést, illetve – ha lehetséges – felajánlja a frissítési linket. Jelenleg az Adobe Reader, illetve a Flash, valamint a Microsoft Silverlight plug-int ellenőrzik, de a lista folyamatosan bővül majd. Ezt a funkciót egészíti ki az a megoldás is, hogy ha egy adott weboldalon blokkolva van egy plug-in, akkor a címsor bal oldalán megjelenik egy kék ikon, amelyre kattintva bővebb információhoz juthatunk.

firefox

A változások teljes listája a kiadási megjegyzésekben olvasható, a fejlesztőket érdeklő módosítások a fejlesztői honlapon vannak összefoglalva.

A Firefox 17 megjelenése előtt egy nappal az androidos Firefox is frissült: itt a legfontosabb újítás az ARMv6-os processzorok támogatása (800 MHz és 512 megabájtos RAM minimummal).

Némiképp a böngészőhöz kapcsolódik, hogy a Mozilla pár napja bejelentette, hogy letölthető és kipróbálható PC-n a mobilokra szánt operációs rendszer, a Firefox OS korai fejlesztői változata, az alfa-verzió – pontosabban ennek egy szimulátora.

firefox os

Azóta történt

Előzmények