Az új Firefox rövid pórázra fogja a bővítményeket

Több apróbb újdonság

Az előző verzióval ellentétben a Firefox 30 újdonságai szerényen meghúzódnak a háttérben. Az első érdekesség az Oldalsáv gomb megjelenése, amely a menü testreszabásával kirakható a menübe és a eszköztárra is. Ez a változtatás egy érdekes trend megfordulását hozza, hiszen az oldalsáv már legalább 10 éve része volt a Firefox böngészőnek és elődjének, a Netscape különféle verzióinak is. Ugyanakkor a monitorok „szélesedésével” illetve a SocialAPI használatával újra lett létjogosultsága az oldalsávok aktívabb használatának. A megújult oldalsávokat alkalmazhatjuk az előzmények és könyvjelzők megtekintésére (mint régen), valamint a SocialAPI és a Kiterjesztések megjelenési felületeként is.

Firefox

Globális, a biztonságot érintő változtatás, hogy a böngészőbe települt bővítmények – egy kis körtől eltekintve (amelyek kedvezményezet listán vannak, például: Unity, Jabber, McAfee Scan, észt személyigazolvány, Skype, VidyoWeb stb.) – nem indulnak már el automatikusan, hanem csak a bővítmény igénylő tartalom helykitöltőjére kattintva. Évek óta tart a trend, hogy a haladó böngészők csökkentik a bővítményektől való függést. Teszik ez mind biztonsági, mind kényelmi szempontok miatt, hiszen a bővítmények nagy része már leváltható a böngészőbe natívan fejlesztett szolgáltatások segítségével.

Firefox

Linuxot használók minden bizonnyal örömmel nyugtázzák, hogy a GStreamer 1.0 támogatásával a H.264 tömörítésű videóanyagok és az MP3, valamint a AAC tömörítésű hanganyagok alapból lejátszhatóvá váltak a pingvines rendszeren.

További újdonság

  • Mac OS X: keresés a kijelölt szöveg alapján: Cmd+E

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network vonatkozó cikkében található.

Általános újdonságok a mobil verzióban

  • Webtartalmak megjelenítése a kezdőképernyőn a Home Feeds kiterjesztés segítségével
  • Gyors megosztás lehetőség a helyi menüben
  • Új támogatott nyelvek
  • Ismét működő MP4 videólejátszás

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők.

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista.

Az új Thunderbird is letölthető: megjelent hibajavítások listája és a közzétett biztonsági hirdetmények.

A SeaMonkey 2.27-es verziója még nem elérhető. A SeaMonkey aktuális verziója innen érhető el.

Újdonságok a következő verziókban: www.slideshare.net/KAMI911/5-firefox-veggmb

 

Előzmények

  • Hazai Mozilla évértékelő – 2. rész

    Egy izgalmas és sikeres év után tekintsük át együtt, hogy milyen eseményeken vettek részt tavaly a mozillás önkéntesek. Mi az, amit sikerült bemutatnunk, milyen programokat szerveztünk. Szerintetek mi az, ami még és már hiányzik?