A Mozilla panaszkodik a Windows 8 ARM-kiadása miatt

Egyedül a Microsoft Internet Explorer futhat teljes értékű böngészőként a Windows következő generációjának ARM-platformra szánt változatán, a Windows RT-n – derült ki a héten. Ez a megkötés a két nagy browserpiaci rivális, a Mozilla és a Google szerint korlátozza a versenyt, és egy olyan gyakorlat újjáéledését jelenti, amely miatt a vállalatot korábban az Európai Bizottság és az amerikai igazságügyi minisztérium is elmarasztalta.

Hirdetés

Az ügy kapcsán a Mozilla kongatta meg a vészharangot. Harvey Anderson, a cég jogi képviselője a héten egy blogposztban hívta fel a figyelmet a korlátozásra, és egyben kérte a Microsoftot arra, hogy hűen a vállalt kötelezettségeihez és elveihez szüntesse meg azt. „A Windows ARM-kiadása az Internet Exploreren kívül más böngészőt nem enged futni a privilegizált Windows Classic környezetben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kizárólag az Internet Explorer lesz képes azokat a fejlett funkciókat biztosítani, melyek létfontosságúak a modern böngészők számára sebesség, stabilitás és biztonság szempontjából. Semmilyen műszaki okkal nem magyarázható a többi böngésző kizárása” – írta.

Ki vannak zárva

A probléma lényege röviden a következő. Az x86-os platformra készülő Windows 8 háromféle alkalmazástípust támogat: hagyományos asztali szoftvereket, Metro-appokat és Metro stílussal okosított desktop böngészőket. Ez utóbbit találta ki a Microsoft a rivális böngészőfejlesztők számára, ennek előnye, hogy a browser mind asztali, mind Metro stílusú programként futtatható lesz majd a telepítés után, és hozzáfér a legtöbb Win32 API-hoz, nem csupán a metrós programozási környezet Windows Runtime (WinRT) API-jához.

ff metroAz ARM-ra szánt Windows RT-ben azonban ez a harmadik alkalmazástípus kizárólag a Microsoft számára elérhető, ahogy a klasszikus asztali környezet is, másik fél erre a platformra egyedül Metro-appokat fejleszthet. Ezek a jellemzően érintésvezérlésre optimalizált programok ugyan látványosak, de korlátozott jogosultságokkal (sandboxban) futnak, és nem férnek hozzá a Win32 környezet által biztosított szolgáltatásokhoz – ami nélkül teljes értékű böngésző nem képzelhető el.

A Mozilla szerint ez a lépés potenciálisan készülékek millióit érinti, hiszen a Microsoft ezt a kiadást bevallottan nem kizárólag tabletekre, hanem all-in-one PC-kbe is szánja. „Ez tehát érinti a ma tabletjeinek és a holnap PC-inek felhasználóit. Egyszerűen a Windows on ARM a jelenlegi állás szerint korlátozza a választási lehetőségeket és a versenyt, befagyasztja az innovációt” – írta Harvey Anderson. A Google a blogbejegyzés publikálását követően egy, az abban leírtak mögé álló nyilatkozatot tett közzé, világossá téve, hogy osztják a Mozilla aggályait.

Egyébként hasonló korlátozások miatt nem készült az Apple mobilos operációs rendszerére, az iOS-ra sem Firefox- vagy Chrome-kiadás. E platformon kizárólag a Safari JavaScript-motorját engedi használni az Apple, ennek kapcsán azonban hasonló balhé nem robbant ki.

Azóta történt

Előzmények