A Firefox OS jelenlegi csúcsa – GeeksPhone Peak


„Klassz az új telefonod, megnézhetem? Ez valami új Android?” – zajlott a baráti körömben nemrég egy beszélgetés, amikor előkerült a GeeksPhone Peak. Mai szemmel nézve már csak közepes méretű kijelző, tekintetet vonzó fehér ház. Letisztult, lekerekített formák. Más ismerőseim érdeklődve vették szemügyre az új jövevényt, de nekik már meséltem a Firefox OS-ről, így tudták, hogy a szeptemberben nálunk is megjelenő operációs rendszer lehet a lelke. És ez utóbbi az, amiért most még félve írom le, hogy milyen is ez a rendszer, hiszen az első fecskék csak kevesebb mint fél év múlva érkeznek hazánkba. Fél év múlva kell olyannak lennie, hogy a Mozilla mindenki telefonjának szánt rendszere legyen, hogy a tömegek telefonjává válhasson. Van a piacon ma olyan cég, mely nagyjából fél évvel a megjelenés előtt elérhetővé tesz telefonokat, és kipróbálható rendszert nyújt a fejlesztőknek, az érdeklődőknek? Kicsit megtévesztő lehet, hogy ez a készülék már szép házban van, olyanban, amilyenben lenni kell, úgy működik, mint egy telefon, de azt – amit a telefonra is ráírtak – soha ne feledjük: Ez csak egy fejlesztői előzetes hardver.

Firefox OS

Az érdeklődést azonban mi sem példázza jobban, hogy a GeeksPhone shopjának megnyitása után pár órával elfogytak a készletek. Azóta helyreállt a rend, lehet rendelni a GeeksPhone és a Telefónica együttműködéséből megszületett párosból, a most bemutatásra kerülő Peakből és kistestvéréből a Keonból. A Keonban egy Qualcomm Snapdragon S1 1 GHz-es processzor található, 3,5 hüvelykes érintőképernyője van, három megapixeles kamerával szerelik és 4 gigabájtos beépített tárhellyel rendelkezik. Emellett támogatja a microSD-t, a wifikapcsolatot és a GPS-t. De most lássuk a Peaket.

Külcsín

A közepesen nagy, 4,3 hüvelykes qHD (negyed HD-s, azaz 960×540 felbontású) kijelző kellemes színekkel, jó fényerővel kecsegtet, bár a szikrázó napsütéssel már küzdenie kell, hogy a tartalom látható maradjon. Körülötte fekete gyászkeret, amelyet a célközönség elegánsnak, a technokraták feleslegesnek fognak titulálni. Persze ez a kijelzővel egybeálmodott keret rejti a mikrofont, a hangszórót, a két megapixeles előlapi kamerát és a telefon állapotát jelző LED-et is. És alul középen itt van a fehér körrel jelzett „Home” gomb is. A fehér, enyhén fényes ház kellemes ívekkel rendelkezik, mind a telefon sarkainál, mind pedig a hátoldal felső 1/5-ében elhelyezkedő, 8 megapixeles kamerát és a LED-es villanófényt megvastagodóan befogadó hátlapon is. A hátlap alján, a már fix részen a kihangosító hangszórója trónol. Felülről etethetjük microUSB-ről a készüléket és nyerhetjük ki a zenét a 3,5-ös jacken keresztül. A telefon jobb oldalán felül a be- és kikapcsoló gomb, valamint alatta a hangerőszabályzó két irányba billenő nyomógombja kapott helyett. Kézbe véve a telefont, azért érződik, hogy ez a készülék nem a százezer forint feletti kategóriában száll versenybe, de a műanyag kellemes tapintású, jól és kényelmesen fogható még hosszabb telefonálás közben is.

Firefox OS

Mint az sejthető, a teljes méretű SIM-kártya és microSD kártya befogadására alkalmas öblök a készülék hátlapja alatt kaptak helyet, amelyek eléréséhez az 1800 mAh-ás akkumulátor kivétele szükségeltetik. Az egyedüli negatívum talán a hátlap műanyagkarmos megoldása lehet, amely készülék burkolatához kevéssé illik (vagy csak én nem szeretem az ilyet).

Belbecs

A készülék szívét adó processzort az egyetlen meghirdetett SoC partner, a Qualcomm adja a Snapdragon S4 8225 2 x 1,2 GHz rendszerével. Az UMTS 2100/1900/900 (3G HSPA) képes készülék tud a GSM 850/900/1800/1900 (2G EDGE) hálózaton is üzemelni. A készülék megbízhatóan tette a dolgát, hívást, netet nem dobott el. A rendszer 512 MB RAM-mal gazdálkodik, az eddigi tapasztalatok szerint egészen okosan. Sok párhuzamos webalkalmazás futhat, persze ennek egy bizonyos határ után negatív hatása lesz a teljesítményre. Erre azonban figyelni kell, mert nem találtam a módját, hogy egy alkalmazásból egyszerűen lépjünk ki. A „Home” gomb hosszú nyomásával és az adott alkalmazások felfelé húzásával elegánsan zárhatjuk be az futó webappokat, de ez az elgondolás talán hanyagságra ösztönöz.

Firefox OS

Felhasználói felület

A Firefox OS felhasználói felületét a Gaia interfész alkotja. Minden, ami a kijelzőn megjelenik a rendszer indulása után, webalkalmazások futásának eredménye. A felület megjelenését teljes egészében a Gecko motor biztosítja, így amit látunk, az szabványos HTML5 weboldalakból áll, kiegészítve a CSS3 stílusokkal és a JavaScript programokkal. Az összes funkció mind egy-egy webapp. A webalkalmazások egymástól elszigetelve futnak.

Firefox OS

Alkalmazások

Az alkalmazások csak engedéllyel férhetnek hozzá a rendszer különféle részeihez, és az alkalmazások között is különféle szinteket különböztet meg a Firefox OS. A távoli, hosztolt webappok nem érhetnek annyi mindent el – még engedélyekkel sem –, mint például az alaprendszer funkcióit biztosító webalkalmazások (például: tárcsázó, SMS-kezelő). A tárcsázó, az SMS-olvasó, a galéria és minden egyéb ezt a megoldást használja, amelyek a különleges funkciókat WebAPI-n keresztül érik el.

Firefox OS

Alkalmazásokat a rendszer által meghagyott, nagyjából 1,8 GB tárhelyre telepíthetünk. A telefonnal készített tartalmak azonban csak a külső SD-kártyán kaphatnak helyet, így a fotóalkalmazás vagy a zenelátszó nem is működik SD memóriakártya nélkül. És a külső SD-kártyára nem is kerülhet alkalmazás, tehát a két tárhely tökéletesen szét van választva a jelenlegi rendszerben.

Beépített eszközök

A fejlesztők és a felhasználók is nyilván örömmel veszik a beépített eszközök széles tárházát:

  • N osztályú wifi
  • Bluetooth 2.1 EDR profillal, FM rádió
  • fény- és közelítésérzékeny szenzorok
  • gyorsulásmérő
  • GPS

Ezeket a hardveres összetevőket a Firefox OS-re telepített alkalmazások képesek elérni WebAPI hívásokon keresztül. Szóval a lehetőségekhez és a készülék árához képest sok izgalmas eszköz van a készülék arzenáljában, amelyek WebAPI-n keresztül könnyedén elérhetünk, programozhatunk. A kimaródtak közül alán csak az NFC lenne érdekes, ez az eszköz azonban jelenleg nem támogatott a WebAPI által, így a webappok sem lennének képesek használni. Telefon és ezen alkalmazás telepítésével elég sok eszköz ki is próbálható a telefonban.

A fejlődésről

Szoftveres értelemben a készülék keveset változott, de sokat csiszolódott. Az általános megjelenés hasonló ahhoz, amit már bemutattunk. Persze egyes elemek sokat finomodtak, az ikonok megváltoztak, minden egyre inkább arra utal, hogy kezd végleges formát önteni a Firefox OS. A Gaia végleges formáját a megjelenéshez a git tároló szerinti 1.0.1 vagy a v1-train ágon láthatjuk. Eközben a Gaia már tovább szépül-épül a master ágon, amely már az 1.1-es széria újdonságaival várja a fejlesztőket és a kalandor tesztelőket. Amit már februárban megtapasztaltunk, az most is igaz: nyoma nincs az Android platformra jellemző sok különféle felhasználói felületnek, noha ez a szegmentálódás idővel, illetve a szolgáltatók, valamint a készülékgyártók lelkesedésének növekedésével még bekövetkezhet.

A megújult Firefox Marketplace és a többi alkalmazás fejlődésével egyre inkább olyan rendszert kapunk, amely eléri a kitűzött célt és megfelel – a butatelefonokról okostelefonokra áttérő felhasználóktól a középkategóriás készülékeket igényelőkig – a felhasználóknak.

A Geeksphone Peak egyelőre az 1.0.1 ágon van, amely a Gaia verziót takarja. Az alatta dolgozó Gecko motor a Firefox 18-as verziójával egyenértékű jelenleg. Hogy az új képek is izgalmasak legyenek, a Peak telefon felhasználói felületét, a Gaiát frissítettem az 1.1-es ágnak megfelelő új verziónak. Így már láthatóvá vált pár új fejlesztés, például az átállást segítő névjegyimportáló alkalmazás jelentős fejlődése is.

A Firefox OS más

A Mozilla célja, egy szabad és nyílt rendszer építése. Összehasonlítva a mobiltelefonos operációs rendszerekkel, egészen más szemlélet vezérli a fejlesztő közösséget, amely kiegészülve a nagyszámú együttműködő partnerrel, azt jelentheti, hogy új érték születik. Ha ezeket a felhasználók közvetlenül nem is élvezik, de a következményeiből származó előnyöket biztosan. Elég ha csak a mostani alkalmazásboltok zártságára gondolunk. A Firefox Marketplace ezzel szemben nyílt lesz – minden tekintetben. Az ide feltöltött alkalmazások webalkalmazások lesznek, amelyek a „nyílt web” komponenseiből épülnek fel: HTML5-ből, CSS3-ból, JavaScriptből. Ezek az alkalmazások asztali böngészőktől egészen a mobil eszközökig mindenhol működőképesek lehetnek. Természetesen van lehetőség fizetős alkalmazások létrehozására és menedzselésére is. Ehhez a közös munkához várja a Mozilla a fejlesztők és hozzájárulók közreműködését is. Akit érdekel a webes alkalmazások létrehozásának mikéntje, itt találhat megfelelő leírást az első lépések megtételéhez.

Fejlesztői telefon lévén, ez a készülék számomra kellemes meglepetés, nem gondoltam volna, hogy 149 euróért ennyire kellemes vasat kaphat az ember. A szoftver meg még úgyis fejlődik, lesz ideje, hogy kiforrja magát. Az alap dolgok már szépen működnek, egy-egy kisebb-nagyobb hibát leszámítva. A fejlesztők, mind a Mozillánál, mind a partnereknél gőzerővel dolgoznak rajta, hogy az itthoni rajtra szép, jó képességű rendszert tegyenek le az asztalra. Szerencsénkre ebben minden résztvevő partner igen segítőkész, hiszen Magyarország fontos célország lett a Firefox OS számára. Kelemen Gábor és a többi hozzájáruló segítségével már a magyar nyelvet is szépen beszéli a rendszer. A honosítás és a helyi tartalmak könnyű elérése szintén fontos kritérium lehet egy a tömegeknek szánt telefonplatformnál.

Sok még a teendő, de Te is számtalan módon segíthetsz!

Azóta történt

Előzmények