Mozilla blog: Magyarországon nagy érdeklődés övezi a Firefox OS-t

A 2013. március 13-án megrendezett Okostelefon Akadémián (beharangozó) kiemelt prezentáció volt a Firefox OS-ről szóló előadás. Ez jól mutathatja az esemény szervezőjének – a Telenornak – elkötelezettségét a platform mellett. Bár a Firefox OS-csapat egy részének repülőgépét fogságba ejtette a hó a párizsi repülőtéren, a Telenor norvég szakemberei, a Mozilla Firefox OS üzletfejlesztéssel foglalkozó munkatársai, valamint a hazai önkéntes közösség tagjai is megjelentek rendezvényen, és próbáltak válaszolni a jobbnál jobb kérdésekre. Sok kérdést kaptunk a fejlesztéssel és a fogyasztóknak szánt készülékekkel kapcsolatban, amellyel le lehetett mérni, hogy a hazai piac befogadó egy új – nyílt webes megoldásokkal operáló – platformmal kapcsolatban. Az innovatív hozzáállás, a közösségi fejlesztés lehetősége sokak számára szimpatikusnak tűnt, nem is beszélve a HTML5, a CSS3 és a JavaScript gyorsabb elsajátíthatóságáról. Ennek megfelelően sokan jelezték hogy további információra éhesek fejlesztési kérdésekkel kapcsolatban, és az alkalmazáskészítésre fókuszáló, de sok más érdekes programot is kínáló Mozilla Hétvége 2013 közösségi eseményre is sokan szeretnének jönni.

Hasonló érdeklődés mellett zajlott a Open Source Konferencia 2013 rendezvény a Árkád filmszínházában. A szervezőknek hála itt is lehetőség nyílt a Firefox OS bemutatására, ezúttal témában már egy picit a Mozilla Hétvége tematikájára felkészülve, fejlesztési példát is bemutatva. Az érdeklődés itt is nagy volt, és úgy érzem a tapasztaltak alapján, hogy a szabad szoftverekért rajongó konferencialátogatók is sok fantáziát látnak az újonnan megjelenő szabad mobiltelefonos rendszerben.

A Firefox OS hivatalos haza debütálásáig még néhány hónap hátravan, de a hazai fejlesztők közösségében már szívesen fejlesztenének az új rendszerre. Erre van is lehetőségük, hiszen a Firefox OS Simulatorral és az alapos fejlesztői dokumentációval bárki elindulhat a tanulás útján. A Firefox OS mobiltelefon operációs rendszer, mely két hazai szolgáltató támogatását is élvezi, erős rajtot vehet, de ehhez szükség van a hazai fejlesztői közösség támogatására is. A Mozilla Hétvége 2013 jó lehetőség lehet a szükséges ismeretek megszerzésére és remek közösségi élménynek ígérkezik.

Előzmények