Új, kísérleti eszközöket vezetett be a Mozilla a Firefoxban

Egy olyan alkalmazás is megjelent, mellyel nagy méretű fájlokat titkosítva lehet megosztani.

A Mozilla nemrég három, még kísérleti fázisban lévő eszközt adott ki a Firefox böngészőhöz: a Notes nevű jegyzettömböt, a Snooze Tabs „weblapaltatót”, de a legérdekesebb a Send funkció, mely titkosított, időkorlátos fájlmegosztást kínál.

A roppant egyszerűen kezelhető Send akár egy gigabájtos fájlokat is támogat, és nem kiegészítőként működik, bármelyik böngészőben használható, nem szükséges hozzá a kísérleti technológiák kipróbálásához előírt Test Pilot beépülő. A felhasználó a címzettnek elküldheti a titkosított fájl letöltési linkjét, mely csak egyetlen alkalommal működik, a fájl pedig vagy a letöltés után, vagy legkésőbb 24 óra múlva törlődik a Mozilla szerveréről. A Send használatához a Firefox legutóbbi, 54.x verziója szükséges, a Chrome-ot támogatja, a Safarit egyelőre még nem, az Edge támogatásán most dolgoznak.

A Send elvileg, technikailag képes akár a két gigabájtos fájlok támogatására is, de a fejlesztés jelenlegi fázisában egyelőre ezt még nem sikerült elérni, az ekkora fájloktól összeomlott a böngésző. Ugyancsak szükséges a működéséhez a W3C Web Crypto API-jának implementálása a böngészőben, mivel az alkalmazás az AES-GCM algoritmussal együtt ezt használja a titkosításhoz és feloldáshoz. A fájlok már titkosítva érkeznek a Mozilla szerverére, így a tartalmát ők sem ismerhetik meg – a nevét és a méretét természetesen igen. A tervek szerint a fejlesztés későbbi fázisában esetleg eltörlik azt a korlátot, hogy a küldött fájlt csak egyszer lehessen letölteni.

Azóta történt

Előzmények