Megkezdődött a haláltusa az állami mobilcégnél: állítólag jönnek az elbocsátások

Az év elején a Napi Gazdaság információira hivatkozva az IT café is beszámolt arról, hogy a február végi bírósági tárgyalásra készülő MPVI Mobil Zrt. vezetői valószínűleg a társaság novemberi vagy decemberi közgyűlésén bejelentették lemondásukat. A lap azt írta akkor, hogy Kalmár István elnök és a társaság vezérigazgatója, Schmidt Pál is távozik. Ez a szóbeszédként terjedő értesülés később igaznak bizonyult: januárban valóban lemondott a vezérigazgató, Schmidt Pál, illetve Kalmár István elnök is. Az MPVI Zrt. vezérigazgatója január 24-től Kovács Zsolt, aki nem a távközlési iparból érkezett, az ING Biztosító Zrt. vezetője volt.

A Napi Gazdaság mai híradása szerint megalapozott volt a felbomlást vizionáló feltételezés, mivel a Posta, a Magyar Villamos Művek és a Magyar Fejlesztési Bank vállalataként létrejött állami mobilszolgáltatónál hamarosan megkezdődnek az elbocsátások is. A lap tudósítója a pletykáról megkérdezte az MPVI ügyeiről nyilatkozni jogosult Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. Ők szűkszavúan azt válaszolták, hogy a tulajdonosok vizsgálják a lehetőségeket.

Háttér

A történetről az IT café is tudósított. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) még 2012. január végén ítélte oda a 900 MHz-es frekvencia egy részét az új cégnek. A döntést azonban a már működő mobilcégek megtámadták, és 2012. szeptember 17-i ítéletében a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a tender végeredményét. Így az állami mobilszolgáltató nem kezdhette meg működését. Az NMHH azonban megtámadta ezt a döntést, így a Kúria elé került az ügy, amely február 26-án megerősítette a korábbi bírósági döntést. Ez azt jelenti, hogy az MPVI Zrt. nem használhatja a 12,7 milliárd forintért megvásárolt frekvenciát.

Bár komoly tervekkel, a hazai mobilpiaci verseny felpörgetésének reményével kezdte meg működését az állami mobilcég, érdemi tevékenységet a vállalat nem végzett. Az index.hu információi szerint a múlt év végéig mégis mintegy 1,5 milliárd forintot költött el a vállalat. Bár már tavaly látszott, érdemi szolgáltatást nem tud nyújtani a társaság, az ott dolgozókat – sajtóhírek szerint 64 főt – nem küldték el. Az MPVI Zrt. decemberi közgyűlésén úgy határoztak, március végéig változatlan létszámmal működik tovább a cég, amihez biztosítják a szükséges forrásokat is.

Azóta történt

Előzmények