Hatalmas veszteséget termelt tavaly a nem létező mobilszolgáltató

Mindössze 112 ezer forintos értékesítési bevételről számolt be a múlt évre vonatkozóan a 900 MHz-es mobil frekvenciatenderre létrehozott, a negyedik, állami kézben lévő hazai mobilszolgáltatónak szánt MPVI Zrt. – írja mai tudósításában a vg.hu. A társaság emellett hárommilliárd forintnyi egyéb bevételre is szert tett, ez a nyilvános cégadatok szerint a Magyar Posta Zrt.-vel szemben fennálló követelés MVM és MFBI felé történő engedményezése során a követelés elismert értékéből adódott, ami 2,96 milliárd forint volt.

A mobilszolgáltatást sohasem végző vállalat jelentős, 1008,38 millió forintos adózás utáni veszteségről számolt be 2013-ra vonatkozóan, ez egyébként számottevő növekedést jelent 2012-höz képest, amikor még csak 653,387 millió forint volt a veszteség. A tavalyi adatban meghatározó szerepet játszott, hogy a vállalat 600 millió forintnyi díjat fizetett ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, az elnyert, de ténylegesen soha nem használt frekvenciák négy hónapi használati díjaként.

További nagy kiadás volt a cég számára a munkatársak fizetése. A múlt évben az MPVI Zrt. átlagos statisztikai létszáma 26 fő volt, a személyi jellegű ráfordítások összege pedig 461,826 millió forint volt az eredménykimutatás szerint. Ebből 103,361 millió forint tettek ki a bérjárulékok, míg a bérköltség 339,593 millió forint volt. Ez azt jelenti, hogy egy alkalmazottra havonta 1,088 millió forintnyi bérköltség jutott.

A 2012. március 19-én alakult MPVI Zrt. eredeti tulajdonosai 10 százalékban a Magyar Posta Zrt., 45 százalékban az MFB Invest Zrt. és szintén 45 százalékban a Magyar Villamos Művek Zrt. voltak. A cég alapítását megelőzően tulajdonosai az NMHH 900 MHz-es frekvenciasávú tenderén ajánlatot tettek és a három cég alkotta konzorcium nyert is a pályázaton. Az NMHH döntését azonban a három inkumbens mobilszolgáltató megtámadta és hosszas jogi eljárás után 2013 februárjában dőlt el az úgy. Akkor hozott döntésével ugyanis a Kúria fenntartotta a Fővárosi Törvényszék korábbi ítéletét, amely hatályon kívül helyezte az NMHH árverési határozatát.

Frekvenciahasználati jogosultságának hiányára tekintettel a hatóság 2013. június 20-án az MPVI részére kiadott frekvenciakijelölési határozatot visszavonta. A társaság tulajdonosai a múlt év végén úgy döntöttek, hogy a társaságot beolvasztják a Magyar Postába, és tegnapelőtti közleményük szerint a beolvadás végrehajtásának határideje szeptember 30.

Előzmények