Elhunyt az „űrsikló atyja”

A NASA a múlt héten hivatalos közleményben jelentette be, hogy 97 éves korában meghalt George Mueller, aki korábban több programban is vezetőként, illetve koordinátorként dolgozott, és akinek különösen nagy szerepe volt az űrsiklóprogram lebonyolításában.

Mueller 1963-ban csatlakozott a NASA (későbbi formájában általa létrehozott) emberes űrrepüléssel foglalkozó részlegéhez, ahol a Holdra szállás projektjén dolgozó csapat egyik vezetőjeként az űreszközök tervezését és tesztelését felügyelte.

A visszaemlékezések szerint a kiváló szervezőkészségű Mueller teljesen átalakította a szervezet felépítését, és alaposan belenyúlt a költségvetésbe, mivel úgy látta, hogy a korábbi módon nem tudják sikeresen és időben végrehajtani a programot.

George Mueller
[+]

A Holdra szállás után, 1969-től elhagyta pozícióját, de munkáját azzal ismerték el, hogy továbbra is nagyszabású projektekben kapott vezető beosztást, például a Skylab űrállomás, valamint a többször felhasználható űrrepülőgép létrehozásában volt kulcsszerepe.

Bár Mueller nem azok közé tartozott, akik a sikeres űrprogramok kapcsán az újságok címoldalára kerültek, a visszaemlékezések szerint munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a NASA elérje világraszóló eredményeit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények