Tisztességtelennek tartja az olcsó e-könyvek árusítását a médiacézár

Rupert Murdoch médiamogul, a News Corp. tulajdonosa és vezetője újabb hangos akcióval vétette észre magát, amikor kijelentette, hogy szerinte a Kindle könyvolvasóval egyre nagyobb üzleti sikert arató Amazon online könyváruház túlságosan olcsón adja az e-könyveket.

Az Amazon számára komoly fenyegetés is lehet Murdoch elégedetlensége, ugyanis szerződésben állnak a mágnás médiabirodalmához tartozó, rengeteg bestsellert kínáló Harper Collins kiadóval, akik most újra kívánják tárgyalni a feltételeket. Murdoch kijelentette: nagyon nem tetszik neki az Amazon üzletpolitikája e területen, vagyis az, hogy minden könyvet egységesen 9,99 dollárért árulnak, holott a könyváruház a kiadótól 14 dolláros vagy még magasabb nagykereskedelmi áron veszi meg igen gyakran a könyveket, majd a beszerzési ár alatt adják el. Ezzel nemcsak a papírkönyveket áruló kiskereskedők érdekeit sértik meg, hanem egyúttal komoly károkat okoznak a könyveknek is – nyilatkozta Murdoch, aki szerint az e-könyvek árát a hagyományosakéhoz kellene közelíteni.

Habár az e-könyvek előállítása és terjesztése jóval olcsóbb, mint a papírra nyomottaké, az Amazont folyamatosan támadják a diszkontárak miatt, nemrég egy másik kiadóóriás, a Macmillan érte el tárgyalások útján, hogy 12,99-14,99 dollárért árulják e-könyveit.

Azóta történt

Előzmények