Börtönbüntetésre ítélték a bűnözői közösségi oldal működtetőit

Az Egyesült Királyságban három fiatalt ítélt öt, illetve négy év letöltendő börtönbüntetésre a bíróság egy honlap, a Gh0stMarket működtetéséért, melyet a bíróság a „Facebook bűnözői változatának”, illetve „Crimebooknak” minősített – számolt be róla a The Guardian.

A nyolcezer taggal rendelkező Gh0stMarket a világ egyik legnagyobb angol nyelvű internetes bűnözői fóruma volt, ahol nemcsak kapcsolattartásra, de képzésre (pl. „A hitelkártyák feltörésének 14 módja”) is lehetőség nyílott, és emellett természetesen az illegálisan megszerzett adatokkal (azonosítókkal, jelszavakkal, PIN-kódokkal stb.) is kereskedtek.

A 19 éves Nicholas Webber és a 18 éves Ryan Thomas még iskolások voltak, amikor 2009 októberében egy lopott kártyával történő fizetéskor letartóztatták őket. A gyanúsítottak ekkor letették a kiszabott óvadékot, és Spanyolországba, Mallorcára menekültek el, de a spanyol rendőrség elfogta őket.

A házkutatás során Webber laptopján 100 ezer hitelkártya adatait találták meg, valamint 65 ezer banki azonosítót, jelszavat is felfedeztek. A rendőrség becslése szerint az oldal tevékenysége körülbelül 16 millió fontnyi kárt okozott a kártyatulajdonosoknak. A törvénytelenül megszerzett pénzt egy Costa Rica-i offshore bankba menekítették. A két ötletgazdát a 21 éves Gary Kelly segítette mint vírusíró szoftvertervező. Rajtuk kívül a bűnszövetkezet több tagját is letartóztatták, akiket szintén több éves börtönre ítéltek.

Azóta történt

Előzmények