Nagy a tolongás az e-önkormányzati pénzekért

Jelentős részben uniós forrásból valósíthatják meg az önkormányzatok azokat a fejlesztéseket, amelyeket a gazdasági versenyképesség operatív program pályázatain elnyert források igénybevételével indítanak. Eddig hat nyertest hirdettek a program keretében meghirdetett első tenderen.

A gazdasági versenyképesség operatív program részeként – az Informatikai és Hírközlési Minisztérium szakmai közreműködésével – lebonyolított "Szolgáltató önkormányzat, az önkormányzatok információszolgáltató tevékenységének fejlesztése" pályázaton ez idáig hat nyertest hirdetett ki az irányító hatóság. A nyertes önkormányzatok (Eger, Kecskemét, Szekszárd, Szombathely, Pécs, Veszprém) nagy részben uniós forrásból valósíthatják meg a pályázatban vállalt feladatukat, a hatékony, átlátható és ügyfélorientált elektronikus ügyintézés megteremtését. A településeknek odaítélt uniós támogatás összege mintegy 2,7 milliárd forint, ami annyit jelent, hogy összesen 3 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg az informatikai rendszerek kiépítésére rendelkezésre álló két évben. A támogatást többek között online módon elérhető közigazgatási információk szolgáltatására; az e-ügyintézés gyakorlati megvalósítására, hatékonyságának, átláthatóságának és a folyamatok irányíthatóságának növelésére fordítják. A projektek végső nyertese természetesen a lakosság, mivel az ügyintézés jelentősen egyszerűbbé és a sorban állás megszűnésével gyorsabbá is válik. Az egységes e-közigazgatási rendszerek szolgáltatásai elérhetővé válnak majd a városokban és a térségükben működő kis- és középvállalkozásoknak is, ami hozzájárulhat a cégek gazdasági aktivitásának erősödéséhez és üzleti lehetőségeinek bővüléséhez.

A sikeresen pályázó önkormányzatokkal a támogató levél átvételét követő 30 napon belül köti meg a támogatási szerződést az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázatkezeléssel foglalkozó társasága az IT Információs Társadalom Kht. A nyertes önkormányzatok informatikai rendszereik teljes kialakítását a következő két évben vállalták, de egyes funkciókat már jövő év tavaszán használatba vehetnek az állampolgárok.

A Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) gazdasági versenyképesség operatív programja (GVOP) keretében kiírt pályázat célja, hogy támogassa a helyi önkormányzatok átfogó, integrált információs rendszereinek fejlesztését, az elektronikus ügyintézés bevezetését, az ügyintézés elektronizáltsági szintjének emelését. Ennek támogatására a pályázaton belül két célra nyújthattak be pályamunkát a tízezer főt meghaladó lakosságot számláló települési önkormányzatok és önálló jogi személyiséggel rendelkező önkormányzati, együttműködési társulások. A támogatás mértéke a megvalósítandó projekt elszámolható összes költségének maximum 87,5 százaléka. Pályázatonként minimum 54 millió forint, maximum 540 millió forint támogatás nyújtható. A pályázatra 2004-re 2,18 milliárd forint támogatási összeg áll rendelkezésre, a következő két évre további 5,8 milliárd forint. A 2004-2006-os tervezési időszakra elfogadott keret tehát több mint hétmilliárd forint. A pályázati kiírásra 2004. augusztus 2-ig 55 pályázat érkezett be, ebből hatot már a beadáskor elutasított az IT Kht., nem megfelelő benyújtás miatt. Így jelenleg 49 pályázatot rögzített, ezekben az önkormányzatok és társulásaik összesen 18 413 467 137 forint támogatásra pályáznak. A beérkezett pályázatok támogatási igénye alapján előreláthatóan Magyarország a 2004. évre, sőt a 2004-2006 évre tervezett pénzügyi kereteket is biztosan igénybe tudja majd venni. A pályázatok befogadását ezért a gazdasági versenyképesség operatív program irányító hatósága 2004. augusztus 2-i hatállyal felfüggesztette.

* * *

Támogatást nyert önkormányzatok:

Projekt költségvetése / támogatása (Ft)

Veszprém --- "Nyitott önkormányzat az állampolgárokért" (e-önkormányzati rendszer kialakítása):

495 000 000 / 433 125 000

Pécsi régió --- Elektronikus közigazgatási szolgáltatások fejlesztése:

617 513 000 / 537 513 000

Eger térsége --- Komplex elektronikus közigazgatási rendszer:

617 140 000 / 540 000 000

Szombathely és térsége --- Szolgáltató önkormányzat kialakítása:

428 572 000 / 375 000 000

Szekszárd és térsége --- Elektronikus ügyintézés bevezetése:

300 000 000 / 262 500 000

Kecskemét és környéke --- Elektronikus közigazgatási szolgáltatások megvalósítása:

639 000 000 / 540 000 000

Azóta történt

Előzmények