Nagy Testvér díj 2005: jelöltek kerestetnek

Megkezdődött az ötödik magyarországi Nagy Testvér díj jelölési időszaka – jelentette be tegnap a Technika az Emberért Alapítvány, mely idén ősszel ismét díjat fog osztani azoknak a személyeknek, állami szerveknek, magánvállalatoknak, amelyek a legtöbbet tették a magánszféránk megsértéséért, és a legkirívóbb módon éltek vissza az emberek személyes adataival. Ahogy a korábbi években, a szervezők az idén is három kategóriában – állami szervek, cégek, magánszemélyek – osztanak majd ki negatív díjat, és egy pozitív díjat is odaítélnek annak, aki sokat tett a magánszféra sérthetetlenségének védelméért. A jelöléseket szeptember 19. és október 10. között lehet leadni a díj honlapján.

A tavalyi év díjazottjai

Tavaly a zsűri az állami szervek kategóriában a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumnak ítélte a díjat az Egységes Munkaügyi Nyilvántartás létrehozásáról szóló törvény megalkotása miatt. A cégeknek járó Dehomag-díjat a Magyar Hivatalos Közlönykiadó vehette át azért, mert a lap internetes letöltését személyes adatok megadásához kötötte, míg a magánszemélyeknek járó Nagy Testvér díjat Ficsor Mihály, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökhelyettese nyerte el a szoftverszabadalmakkal kapcsolatos álláspontja miatt.

2004-ben a pozitív e-privacy díjat Székely Iván adatvédelmi szakértő kapta a magyarországi privacy-kultúra létrehozásában játszott kiemelkedő munkásságáért.

A közönségdíjat tavaly Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos gyűjtötte be, akit az öltözőfülkék bekamerázásával kapcsolatos nyilatkozata és egyéb, a hazai privacy-kultúrára rombolóan ható megnyilatkozásai miatt jelöltek. A beérkezett 2342 szavazatból Péterfalvi 917 szavazatot gyűjtött be. Az adatvédelmi biztos egyébként – miután értesítést kapott jelöléséről – levélben jelezte kifogásait az alapítványnak. Meglátása szerint ugyanis a zsűri már nem először tér el a a Privacy International által létrehozott díj deklarált céljától, miközben figyelmetlenségével és elfogultságával veszélyezteti a kezdeményezés komolyságát. Péterfalvi kifogásai ellenére személyesen vette át a díjat.

Azóta történt