Nagy ugrás előtt a digitális televíziózás

A digitális tévéműsor-sugárzás – amely részben lehetővé teszi, hogy a korábbi vivőfrekvenciákon sokkal több adást továbbítsanak, részben ugrásszerűen javítja a vétel minőségét (megszűnik például a szellemkép) – hihetetlen fejlődés előtt áll – állapította meg az amerikai In-Stat/MDR high-tech iparági piackutatásokat végző vállalkozás. Ennek oka, hogy az Egyesült Államokban a szövetségi hírközlési hatóság (Federal Communications Commission, FCC) engedélyezte a digitális vevőket is tartalmazó tévékészülékek forgalmazását, hogy egyre több európai műsorkészítő állít elő digitálisan kódolt programokat, továbbá hogy az analóg és a digitális vevőberendezések ára közötti különbség lényegében elfogadható szintre csökkent. Mindezek eredményeként az In-Stat/MDR Financial Times által idézett előrejelzése szerint 2008-ra 93 millióra ugrik a világon eladott digitális vételre képes televíziók (DTV) száma a 2004-es 17 millióról. A legnagyobb forgalmat Ázsiában fogják lebonyolítani.

Egyidejűleg két technológiai váltás zajlik a világ tévégyártásában. Az egyik a már említett összeolvadás: a készülékekbe digitálisjel-átalakítót építenek, a másik a lapos képernyők térnyerése a hagyományos katódsugárcsöves dobozok rovására. Ezek a fejlemények lehetőséget biztosítanak arra, hogy új szereplők, például pc-gyártók is megjelenjenek a tévékészülékek piacán, de emellett természetesen a korábbi gyártók előtt is kinyitják a kaput, hogy kivegyék a részüket a termékváltásból fakadó üzletből, azaz új értékesítési területet találjanak. A piackutatók arra számítanak, hogy míg kezdetben az új berendezések megjelenése, azaz a gyártók kínálata fogja mozgatni a piacot, hosszabb távon elég erős lesz a kereslet ahhoz, hogy a cégek végképp felhagyjanak az analóg tévék előállításával.

Az új technológia további előnye, hogy segítségével kibővülhet az eddig a lakások nappalijaiban díszelgő tévékészülékek funkcionalitása. Azokban az országokban – elsősorban Észak-Amerikában és Ázsiában –, ahol sok háztartás rendelkezik nagy sebességű internet-hozzáféréssel, be fogják kötni a tévéket a lakások házi komputerhálózatába. Így pc-s tartalmakat is nézhetnek majd rajtuk, programismertetőket tölthetnek le rájuk vagy internetezhetnek velük. Európában eközben az erősítheti a folyamatot, hogy lassan olcsóbb lesz megvásárolni egy interaktív televíziózásra is használható DTV-t, mint digitális átalakítót venni (set-top-box) egy úgynevezett plazmaképernyős analóg televízióhoz. Azokban az országokban, ahol a set-top-boxok értékesítését nem segítik állami támogatással, hamarabb eljuthatnak a lakásokba a beépített átalakítóval rendelkező tévékészülékek, de a DTV-k – különösen a lapos képernyősök – ott is gyorsan terjedhetnek (például Kínában), ahol egyelőre nem kezdődik meg a digitális műsorszórás.

Azóta történt

Előzmények