Nagyon megy az Acernek

Az Acer dacolni látszik a globális gazdasági válság hatásaként a PC-piacon is érezhető keresletcsökkenéssel: a tajvani vállalat az idén világszerte soványnak ígérkező negyedik negyedévben az eredetileg kitűzöttnél több profitot vár. A cég szóvivője – tudósít a Reuters – azt nyilatkozta, hogy ez a költségek hatékony csökkentésének köszönhető. A PC-gyártó – amely a világon a harmadik, Európában pedig a legnagyobb – korábban sem hozta nyilvánosságra negyedik negyedéves célszámait, és a szóvivő most sem árult el részleteket. Az elemzők átlagosan 3,4 milliárd tajvani dollár (körülbelül 20,5 milliárd forint) nyereséget várnak erre az időszakra.

A hírügynökség megemlíti, hogy bár a konkrét pénzügyi tervek nem kerültek nyilvánosságra, az Acer októberben azt jósolta, hogy a negyedik negyedévben 20-25 százalékkal több notebookot értékesít majd, mint a harmadikban, amikor nagyjából 10 milliót adott el. Igaz, a tőzsdéhez eljuttatott rendes jelentés szerint a november gyengén sikerült: az utolsó őszi hónapban a vállalat árbevétele 28 százalékkal alacsonyabb volt, mint októberben – bár tény, hogy még így is 15 százalék volt a bővülés az egy évvel korábbi adathoz képest.

Az Acer előrejelzése nem rímel helyi riválisaiéra. Közülük az Asustek és a bérgyártással foglalkozó Compal is arra figyelmeztetett nemrég, hogy nem fogják tudni elérni negyedik negyedéves célkitűzéseiket.

Bár ez a kategória kevés nyereséget termel, figyelemre méltó, hogy egy most publikált piaci gyorsjelentés szerint az Acer átvette a vezetést a netbookok gyorsan bővülő szegmensében. Amint a DisplaySearch LLC adataiból kiderül, a vállalat a piac 38,3 százalékát szerezte meg a harmadik negyedévben, és ezzel megelőzte a termékkategóriát kitaláló Asusteket, melynek részesedése 30,3 százalékra esett vissza. Ebben a trimeszterben 5,6 millió netbook fogyott világszerte, 160 százalékkal több, mint a második negyedévben. A gyártók rangsorában a harmadik helyen a Hewlett-Packard (5,8%), a negyediken a Micro-Star International (5,7%), az ötödiken a Dell (2,8%), a hatodikon pedig meglepetésre a nonprofit Laptopot Minden Gyermeknek alapítvány, az OLPC (2,3%) áll.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények