A nap vicce: a Commodore 64 feltámad

Legenda vagyok
Legenda vagyok

A retróban kétségtelenül van biznisz. A nosztalgiára játszani olyan társadalmi-makrogazdasági krízisek idején, amikor az élet úgy általában nem fenékig tejfel – lásd: mostanában –, nem elveszett ötlet, csak ügyesen kell a dologhoz hozzányúlni.

Na, ez nem sikerült a nemrég gründolt Commodore USA nevű amerikai vállalkozásnak, amely valahogy kicsengette azt a minden amortizáció ellenére alighanem még mindig tekintélyesnek mondható összeget, amelyet e hajdan patinás és sokak lelkében még ma is kellemes melegséget gyújtó márkanév felhasználásáért fizetni kell. A mágikus erejűnek gondolt betűsorozatot egy asztali számítógépre, egy PC-re tervezik ráragasztani.

Kár, hogy – amint az a cég weboldalára felpakolt információkból, sőt tulajdonképpen már a weboldal „arculatából” sejthető – a névhasználati jogok megszerzése elvitt minden pénzt, amit erre a projektre szánni tudtak, és magára termékre, a számítógépre már egyszerűen nem jutott. A Commodore néven heteken belül piacra dobni tervezett PC-ben (lásd a mellékelt képeken) tudniillik körülbelül annyi az innováció, mint egy darab kőben.

Small. Simple. Beautiful.
Small. Simple. Beautiful.

A hasonlóság a Commodore-ral abban merül ki, hogy ez is egy billentyűzet alá épített számítógép. Pont. A ház egyáltalán nem hasonlít a legendás elődére – ahhoz tuti további jogokat kell megvenni –, viszont nagyon ronda. Kétségtelen, hogy a Commodore 64 sem volt a komputerek Angelina Jolie-ja, de azért volt miért szeretni. A nyitóoldalon látható igénytelen – még a mi legrosszabb videoanyaginál is bénább – animáció hiába sulykolja, hogy „ha szerettetek anno, akkor szeretni fogtok megint”, ezen a gagyin nincs semmi szerethető.

A hardver: valamilyen Intel processzor, legfeljebb 4 GB memória, integrált grafika és optikai meghajtó, extrának talán a touchpad és a kártyaolvasó számít. Hab a tortán, hogy a gyártó reklámja szerint a gépen nemcsak Windows 7 és Linux futtatható, de Mac OS X is, már ha a felhasználó a saját kontójára felhackeli a merevlemezre az Apple operációs rendszerét. Alapértelmezés szerint az előtelepített rendszer egyébként az Ubuntu, ezt cserélik kérésre és felárért Windows 7-re.

Kifinomult dizájn
Kifinomult dizájn

Én komolyan azt hittem, viccről van szó, de az angol nyelvű szaksajtó – legalábbis nem egy – nagyon lelkes, több helyen a „Commodore visszatér, a „Commodore 64 feltámad” címek alatt jöttek a beszámolók a gépről. Ezeket a fájóan erős eufemizmusokat talán az magyarázza, hogy a cégalapító Barry Altmannak vannak spanjai egy-két lapnál. Gondolom.

Annyi kísérlet volt már a Commodore márkanév feltámasztására – értsd: arra, hogy a maradék renoméból az utolsó fillért is kifacsarják –, és kivétel nélkül mind megbukott, csúnyán. A mostani kísérlet szánalmasabb, mint az eddigiek, nem feltámasztás ez, hanem hullagyalázás.

Azóta történt

Előzmények