Lenyűgöző panorámakép a Curiosity Mars-járótól

Az öt éve munkában lévő szonda megpihent egy kicsit, és ezt a kutatók kihasználták egy visszatekintés megalkotására.

A NASA tegnap tett közzé egy nagy méretű, jegyzetekkel is ellátott panorámaképet, melyet a Curiosity Mars-járó készített még tavaly, 2017. október 25-én. A jármű a Gale-kráterben rögzítette a felvételeket, melyeken végigtekinthető a szonda útja is: a Curiosity 2012-es érkezése óta több mint 300 méteres szintkülönbséget győzött le az eddig megtett kb. 18 kilométeres távon. Jelenleg a kráter közepén található, több mint ötezer méter magas Mount Sharpot és környezetét pásztázza és vizsgálja, a kép készítésének időpontjában a Vera Rubin amerikai csillagászról elnevezett magaslati ponton tartózkodott.

A program egyik munkatársa, Ashwin Vasavada elmondta, hogy a jó minőségű felvételek elkészítését az tette lehetővé, hogy a marsi tél folyamán az ég elfogadható mértékben kitisztult, így például látszik rajta egy, a krátertől mintegy 80 kilométerre lévő hegy orma is.

A panorámaképet az eltelt ötéves munka egyfajta összefoglalójának is szánták, ennek megfelelően készítettek egy olyan változatot is, ahol feliratok tájékoztatják a nézőt a korábbi történésekről és helyszínekről.

A kép természetesen manipulált, a fehéregyensúlyt a kamerán úgy állították be, hogy úgy látszódjék a marsi táj, ahogy a földi légkörnek megfelelő körülmények között, napsütésben látnánk.

A NASA weboldaláról letölthetőek a teljes felbontású, igen nagy méretű képek is.

Azóta történt

  • Az űrhajós otthon felejtette a kártyát

    A NASA népszerűsítő és szórakoztató csatornájának legutóbbi videója elérte célját.

  • Hamarosan munkába áll a Kepler űrtávcső utódja

    Az új távcső sokkal nagyobb kapacitású lesz, mint elődje, előkészítő munkát végez egy még nagyobb eszköz számára.

  • Agyműtét a Mars-járón

    Bevett gyakorlat, hogy az űrjárműveken tartalék rendszereket is telepítenek, épp az olyan esetekre felkészülve, mint a mostani meghibásodás.

  • 1958. október 1.

    Az Egyesült Államokban már korábban is működő szervezetet, a NACA-t (National Advisory Committee for Aeronautics - Nemzeti Repülésügyi Tanácsadó Testület) a hidegháborús nyomásra, főképp az első szovjet műhold felbocsátására reagálva átalakítják, és létrejön a NASA (National Aeronautics and Space Administration), az amerikai űrkutatási hivatal.

Előzmények