Lopott kódokkal sem hackelhető a nemzetközi űrállomás

Nemrég számoltunk be arról, hogy a NASA informatikai rendszerét hosszú évek óta érő, folyamatos kritikákat tovább erősítette egy belső vizsgálat, melynek eredményéről beszámolva Paul K. Martin tábornok felsorolta, hogy a közelmúltban hány esetben tűntek el olyan mobil számítástechnikai eszközök, melyek érzékeny adatokat, illetve bizalmas információkat is tartalmaztak, köztük egy olyan laptop, amelyen olyan kódok is voltak, melyek segítségével irányítani lehet a Nemzetközi Űrállomást (International Space Station – ISS).

A NASA tegnapelőtt hivatalosan reagált Martin állításaira, főképp az utóbb említettre, és a szóvivő kijelentette, hogy bármilyen kódok kerültek is ki, az ISS irányításának átvétele kizárt. A fő oka ennek, hogy az irányítóegységek, a hardverek elzártan működnek (több helyen: az amerikai űrközpontban, Houstonban, valamint Moszkva mellett, illetve egy tartalék irányító központ található még az USA-ban, az alabamai Huntsville-ben). A NASA űrbéli tevékenységeinek operatív vezetője, Willam Gerstenmaier elmondta a Discovery News-nak, hogy az ISS irányításához nem használnak laptopokat, a parancsok kiadásához a központokban kell tartózkodni.

A vezető ugyanakkor nem cáfolta a vizsgálat más állításait – például azt, hogy hat olyan számítógépet is találtak a NASA rendszerében, melyen olyan kritikus sebezhetőségek voltak, amelyek lehetővé tesznek külső behatolást. Azt is elismerte, hogy az űrkutatási hivatalnál sokkal nagyobb gondot kellene fordítani a merevlemezek titkosítására, a firmware-ek, a flashmeghajtók és a szoftverek vírusellenőrzésére, de a nemzetközi űrállomás szerinte határozottan nincs veszélyben: „Nem akarom a hackereket kihívás elé állítani, de a rendszerünk eléggé biztonságos” – közölte. Szerinte az nem igazi veszély, ami 2008-ban is történt, amikor az űrállomáson az egyik felvitt laptopon egy, az online játékosok jelszavainak ellopására tervezett szoftvert találtak. Ez nem jó ugyan, de normális dolog a vezető szerint. Az ISS számára kritikus rendszerek viszont védve vannak – állítja Gerstenmaier.

Azóta történt

Előzmények