Véget ért a Mars-misszió újabb szimulációja

A résztvevők és a kutatók szerint a teszt sikeres volt: bizonyították, hogy az űrhajósok képesek lesznek elviselni az akár évekig tartó terhelést.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA bejelentette, hogy egy év után véget ért az a teszt (Hi-Seas – Hawaii Space Exploration Analog and Simulation), mely már a negyedik ilyen kísérlet volt , és amelyben azt vizsgálták meg, hogy hosszú időre összezárva egy űrhajó legénysége miképp viseli ezt a terhelést.

A szimulációt a NASA megbízásából a Hawaii Egyetem vezette le, a hat kiválasztott ember majdnem egy éven át élt elzárva egy, a Mauna Loa vulkán oldalán elhelyezett kupola alatt, pont úgy, ahogy egy űrhajóban történne: a levegőt mesterségesen állították elő, előre tárolt élelmiszereket fogyasztottak, és a kis helyen való összezártság miatt teljességgel kiiktatták a magánszférájukat – mindezt azért, hogy modellezzék a Marson tartózkodást, illetve az űrutazást. A csapat tagjai egy francia asztrobiológus, egy német fizikus, illetve négy amerikai – egy pilóta, egy építész, egy újságíró, valamint egy geológus – voltak.

A legénység tagjai elhagyhatták ugyan a kupolát, de csakis űrruhában, mintha a Marson lennének. Vizet az igen száraz, a feltételezések szerint a Marséhoz igen hasonló környezetből gyűjthettek, ez a teszt azt volt hivatott megmutatni, hogy ez vajon ott működne-e. A szimuláció során különféle váratlan helyzeteket is előállítottak – áramkimaradás, kommunikációs problémák stb. –, hogy ezekre is felkészülhessenek, illetve próbára tették azokat az élelmiszereket, melyeket az űrhajósoknak szánnak.

HI-SEAS
[+]

A kísérletet sikeresnek nevezték az illetékesek – már csak azért is, mivel a résztvevők túlélték, illetve a híradások szerint semmiféle kritikus vagy kockázatos esemény nem történt, így kijelenthető, hogy ez nem lehet akadálya a Marsra történő emberes űrutazásnak. Cyprien Verseux, a csapat francia asztrobiológus tagja azt nyilatkozta, hogy személyes benyomásai alapján ez a terhelés kibírható. Ugyanakkor a misszió parancsnoka, az amerikai Carmel Johnston elmondta, hogy a legnagyobb nehézséget az egy év során a magánélet teljes hiánya jelentette, ez okozta a legtöbb problémát.

Ezzel a tesztek természetesen nem érnek véget, még jó néhány hasonló szimulációt hajtanak végre, hogy lehetőleg mindenre felkészüljenek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények