Otthagyta a NASA-t, inkább milliomos lett

(Infobulvár) Nem mindennapi történetet írt meg néhány napja a Wired brit kiadása, amikor egy amerikai, a NASA-nál dolgozó mérnök angliai „maszekolásának” és pályaváltásának történetét mutatta be röviden.

Az idén júniusig a NASA-nál gépészmérnökként alkalmazott Mark Rober a tudósítás szerint annyira beleszeretett a szigetországba, hogy kész volt csapot-papot otthagyni, és új életet kezdeni, pedig kilenc évig dolgozott az amerikai űrkutatási hivatalnál, és olyan nagy ívű kutatási projektben is részt vett aktívan, mint a Marsra küldött szonda, a Curiosity kifejlesztése.

Poénból üzlet

De vajon miből él meg egy korábban az USA-ban nyilván megbecsült szakember új lakóhelyén? Nem, nem a szakmájában keresett munkát. Ehelyett különleges módon szállt be a „viselhető számítástechnika” piacára, és „kockás” Halloween-jelmezeket tervez.

A történet két éve kezdődött, mivel Rober 2011-ben mutatott be egy olyan ruhadarabot, amely a bulvárhírekbe is bekerült: két iPadet erősített a testére, elöl és hátul, és egy alkalmazás és a két kijelző segítségével olyan illúziót, képet hozott létre, mintha egy lyukon keresztül át lehetne látni a testén. A valószínűleg poénból, szórakozásból elkészített megoldást lefilmezték, feltöltötték a felvételt a YouTube-ra, és akkor kiderült, hogy sokaknak bejön (másfél millió kattintás villámgyorsan).

A népszerűség adta a hajtóerőt az ötlet továbbfejlesztésére, barátaival készítettek egy ingyenes alkalmazást, amelyik különféle effektek megjelenítésére volt képes, majd egy weboldalon keresztül olyan pólókat kezdtek árulni, amelyek mögé kellett rögzíteni a mobil eszközt, és így különleges Halloween-jelmezek jöttek létre. Nagyon egyszerűen csinálták: megtervezték a teljes látványt, köztük a mozgó részt, a pólókat a megfelelő helyen kivágták, majd később megoldották, hogy egy zsebben alá lehessen rögzíteni az eszközt, és kész.

Az árusítást tavaly októberben kezdték meg, reklámra egyáltalán nem költöttek, bíztak a YouTube erejében. És nem hiába: az első három hét alatt 250 ezer dolláros árbevételük volt.

Azóta negyedmillió letöltést regisztráltak, és a siker nyomán Rober úgy döntött: otthagyja a NASA-t, hogy vállalkozásának szentelje idejét. Saját cégét eladta egy jelmezekkel foglalkozó nagyobb brit vállalkozásnak, de az alkalmazások és a ruhák összekombinálásából kialakított, szabadalmaztatott megoldás jogait továbbra is birtokolja.

Rober vidáman nyilatkozott arról a Wirednek, hogy jelenlegi munkája ezerszer szórakoztatóbb, mint amit a NASA-nál végzett (bár azt is nagyon kedvelte), és a következő két évet arra szánja, hogy még több okostelefonos jelmezt tervezzen, amelyekben számtalan technológiai adottságot (gyorsulásmérő, Bluetooth, NFC, egyéb szenzorok) ki akar használni.

Azóta történt

Előzmények